Συρία: Ψεύτικες εικόνες και AI από τις φυλακές του Άσαντ

Πολλές από τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν σε σχέση με το υποτιθέμενο “σφαγείο” του Άσαντ δεν είναι όσο αληθινές νομίζουμε. Μετά την ανατροπή του Άσαντ, πλήθος κρατουμένων απελευθερώθηκαν από την infamous φυλακή Σεντνάγια στη Συρία. Παρ’ όλα αυτά, κάποιες από τις εικόνες που αποτυπώνουν κρατουμένους ή παιδιά αποτελούν προϊόν Τεχνητής Νοημοσύνης, σχεδιασμένες να παραπλανήσουν το κοινό.

Ο Ιμπραήμ Αλ Ασίλ από το Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής, μιλώντας σε συνέντευξη προς την DW, ανέφερε: «Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν κρατηθεί και βασανιστεί εδώ και πολλά χρόνια. Σχεδόν κάθε οικογένεια στη Συρία έχει θύμα ή γνωρίζει κάποιον που έχει εξαφανιστεί χωρίς ποτέ να ξανακούσει νέα του.»

Ο πόνος των θυμάτων και η ανακούφιση των συγγενών τους είναι πραγματικοί, ωστόσο, δεν είναι όλες οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν αληθινές.

Η ομάδα επαλήθευσης της DW (DW Fact Check) έχει ερευνήσει ανυπόστατους ισχυρισμούς που έχουν γίνει viral στο διαδίκτυο, καθώς η παραπληροφόρηση μπορεί να κρύψει πολλές σκληρές αλήθειες για τις φρικαλεότητες του καθεστώτος του Άσαντ.

Δημιουργία ΑΙ: Φωτογραφία φυλακισμένου σε τρύπα

fake-syria

Ισχυρισμός: «Η φωτογραφία δείχνει έναν τρομοκρατημένο φυλακισμένο που βγαίνει από τρύπα στη φυλακή Σεντνάγια», γράφει ανάρτηση στα αραβικά στο X.

Ομάδα Επαλήθευσης DW: Ψευδής ισχυρισμός.

Η φωτογραφία δεν απεικονίζει κρατούμενο στη Σεντνάγια. Ανήκει σε ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε στο TikTok στις 3 Δεκεμβρίου 2024, όπου αναφέρεται ότι είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης. Οι ισχυρισμοί για υποτιθέμενα υπόγεια κελιά στη Σεντνάγια κυκλοφορούν χωρίς αποδείξεις.

Ψευδές βίντεο: Νήπιο σε υπόγεια κελιά στη Σεντνάγια

fake-foto-syria

Ισχυρισμός: «Το βίντεο δείχνει νήπιο σε υπόγεια κελιά στη Σεντνάγια.» Η διάρκεια του βίντεο είναι ένα λεπτό και έχει πάνω από 2,7 εκατομμύρια προβολές στο TikTok. Ξεκινά με κοντινό πλάνο ενός παιδιού που κοιτάζει μέσα από ένα μικρό άνοιγμα, ακολουθούμενο από δορυφορική λήψη της φυλακής Σεντνάγια με ισχυρισμούς ότι οι κρατούμενοι δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές ανάγκες.

Ομάδα Επαλήθευσης DW: Αυτή η πληροφορία είναι ψευδής.

Το βίντεο φαίνεται να προέρχεται από έναν διαγραμμένο λογαριασμό στο TikTok που δημοσίευε τακτικά αντίστοιχες εικόνες. Τα ίδια πλάνα κυκλοφόρησαν με ψευδείς ισχυρισμούς ως θύματα ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στη Γάζα.

Οι ισχυρισμοί για κρυμμένα υπόγεια κελιά στη Σεντνάγια έχουν διαψευστεί ακόμα και από την ομάδα «Λευκά Κράνη», η οποία πρόσφατα πραγματοποίησε έρευνα στα κρατητήρια.

Η εξάπλωση ψευδών ειδήσεων και εικόνων για τα εγκλήματα του καθεστώτος του Άσαντ δεν βλάπτει μόνο την αλήθεια αλλά και τις προσπάθειες καταγραφής και διερεύνησης αυτών των εγκλημάτων. Αυτό καθιστά την απόδοση ευθυνών εντονότερη και μπορεί να προσφέρει κάλυψη στους υπεύθυνους του καθεστώτος. Η παραπληροφόρηση εμποδίζει την αποκατάσταση της αλήθειας και την εφαρμογή δικαιοσύνης.

δειτε ακομα

δειτε ακομα