Με βάση τους τρέχοντες ρυθμούς ανάπτυξης, η Συρία, μια χώρα που έχει υποστεί 14 χρόνια καταστροφικού πολέμου ο οποίος ακύρωσε δεκαετίες προόδου, δεν αναμένεται να φτάσει ξανά το οικονομικό της επίπεδο του 2010 πριν από το έτος 2080. Αυτή είναι η δυσοίωνη εκτίμηση του ΟΗΕ, ο οποίος σήμερα τόνισε την ανάγκη για σημαντικές επενδύσεις με σκοπό την επιτάχυνση της ανάκαμψης της συριακής οικονομίας.
«Πέρα από την άμεση ανθρωπιστική βοήθεια, η ανάκαμψη της Συρίας απαιτεί επενδύσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη, στην οικοδόμηση οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας για τους πολίτες της Συρίας,» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αχίμ Στάινερ, επικεφαλής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP), σε σχετική ανακοίνωση τύπου.
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κρίσιμη σημασία της «αποκατάστασης της παραγωγικότητας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη μείωση της φτώχειας, στην ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας και στην ανασυγκρότηση των βασικών υποδομών για την παροχή απαραίτητων υπηρεσιών, όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η ενέργεια, που είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία των Σύρων πολιτών.» Η ανάγκη για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης στη Συρία και η ανακατασκευή ενεργειακών υποδομών αναδεικνύονται ως άμεσες προτεραιότητες.
Στο πλαίσιο μιας σειράς αξιολογήσεων της χώρας μετά την πιθανή πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, η οποία συζητείται από τον Δεκέμβριο, το UNDP παρουσίασε τρία διαφορετικά σενάρια για το κοινωνικο-οικονομικό μέλλον της πολύπαθης χώρας. Τα σενάρια αυτά λαμβάνουν υπόψη διάφορους παράγοντες, όπως η πολιτική σταθερότητα, η ροή επενδύσεων και η αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων.
Στο πιο «ρεαλιστικό» σενάριο για την επίτευξη του ΑΕΠ του 2010, θα απαιτούνταν ρυθμοί ετήσιας ανάπτυξης της τάξης του 7,6% για μια περίοδο 10 ετών, ένα ποσοστό έξι φορές μεγαλύτερο από τον τρέχοντα ρυθμό. Εναλλακτικά, θα απαιτείτο ανάπτυξη 5% για 15 χρόνια ή 3,7% για 20 χρόνια, σύμφωνα με τις προβλέψεις του UNDP, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες οικονομικές προκλήσεις στη Συρία.
Ωστόσο, για να φτάσει η Συρία το ΑΕΠ που θα είχε πιθανώς επιτύχει εάν δεν είχε ξεσπάσει ο πόλεμος, ο ρυθμός ανάπτυξης θα έπρεπε να εκτοξευθεί στο 21,6% ετησίως για 10 χρόνια, στο 13,9% για 15 χρόνια ή στο 10,3% για 20 χρόνια, ένα σενάριο που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί δεδομένων των συνθηκών.
Μόνο μια «ολοκληρωμένη στρατηγική» που θα περιλαμβάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις στη διακυβέρνηση και την ταχεία ανασυγκρότηση των υποδομών θα επιτρέψει στη Συρία να «ανακτήσει τον έλεγχο του μέλλοντός της» και να «μειώσει την εξάρτησή της από την εξωτερική βοήθεια», υπογράμμισε ο Αμπντάλα αλ Νταρντάρι, διευθυντής του UNDP για τις αραβικές χώρες, τονίζοντας την ανάγκη για οικονομική ανεξαρτησία της Συρίας και βιώσιμη ανάπτυξη.
Η διεθνής κοινότητα καλείται να στηρίξει σθεναρά τις προσπάθειες ανάκαμψης της Συρίας, όχι μόνο με ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και με επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων.