Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στη Συρία, ο Αμπού Μοχάμεντ αλ Γκολάνι, ο άνθρωπος πίσω από την ηγεσία του συριακού τμήματος της αλ Κάιντα, παρέμενε στο περιθώριο της δημοσιότητας. Αυτό συνέβη ακόμη και όταν το Μέτωπο αλ Νούσρα εξελίχθηκε στην πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη κατά των δυνάμεων του προεδρεύοντος Μπασάρ αλ Άσαντ.
Σήμερα, ωστόσο, ο Γκολάνι είναι ευρύτερα γνωστός. Μετά την αποκοπή του από την αλ Κάιντα το 2016, επαναστάτησε, μετονομάζοντας την οργάνωσή του και επεκτείνοντας την επιρροή του στις βόρειες περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από αντάρτες.
Μετά την κατάληψη του Χαλεπίου από τη Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) την προηγούμενη εβδομάδα, ο Γκολάνι εμφανίστηκε δημόσια, στέλνοντας ένα μήνυμα για να καθησυχάσει τις μειονότητες στη χώρα, οι οποίες φοβούνται τη δράση των τζιχαντιστών εδώ και καιρό.
Στην είσοδο των ανταρτών στο Χαλέπι, κυκλοφόρησε ένα βίντεο που τον δείχνει να φοράει στολή παραλλαγής, να δίνει εντολές μέσω τηλεφώνου και να υπενθυμίζει στους άνδρες του την ανάγκη να προστατεύουν τους αμάχους, ενώ τους απαγορεύει να εισέρχονται σε ιδιωτικές κατοικίες.
Την Τετάρτη (05/12), επισκέφθηκε το Χαλέπι συνοδευόμενος από ένα ένοπλο φρουρό που κρατούσε τη σημαία της συριακής επανάστασης, μια σημαία που το Μέτωπο αλ Νούσρα είχε απορρίψει προηγουμένως ως σύμβολο αποστασίας. Ωστόσο, τελευταία, τη έχει υιοθετήσει για να προσελκύσει μετριοπαθείς δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
«Ο Γκολάνι είναι πιο στρατηγικός από τον Άσαντ. Έχει επενδύσει σε νέες συμμαχίες και προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των μειονοτήτων», δήλωσε ο Τζόσουα Λάντις, ειδικός στη Συρία και διευθυντής του Center for Middle East Studies στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα.
Ο Άρον Λουντ από το Century International παρατήρησε ότι είναι προφανές πως ο Γκολάνι και η HTS έχουν μεταμορφωθεί, αν και παραμένουν «σκληροπυρηνικοί».
«Είναι μια στρατηγική δημοσίων σχέσεων. Αλλά το γεγονός ότι εστιάζουν σε αυτές τις πρακτικές δείχνει ότι δεν είναι πια τόσο στατικοί όσο στο παρελθόν. Η παραδοσιακή αλ Κάιντα ή το Ισλαμικό Κράτος δεν θα τολμούσαν ποτέ κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.
Η οργάνωση του Γκολάνι αναδείχθηκε ως η πιο ισχυρή από τις ομάδες που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος Άσαντ.
Πριν τη δημιουργία του Μετώπου αλ Νούσρα, ο Γκολάνι είχε συμμετάσχει στον πόλεμο στο Ιράκ ως μέλος της αλ Κάιντα και είχε περάσει πέντε χρόνια σε αμερικανική φυλακή. Επέστρεψε στη Συρία όταν ξεκίνησε ο εμφύλιος, κατόπιν εντολής του τότε ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, Αμπού Όμαρ αλ Μπαγκντάντι, προκειμένου να ενδυναμώσει την παρουσία της αλ Κάιντα στη χώρα.
Οι ΗΠΑ τον κατηγόρησαν ως τρομοκράτη το 2013, την ίδια στιγμή που η Τουρκία κατατάσσει την HTS στις τρομοκρατικές οργανώσεις, αν και υποστηρίζει άλλες ομάδες Σύρων ανταρτών. Για την κυβέρνηση Άσαντ, τόσο η HTS όσο και άλλες οργανώσεις ανταρτών θεωρούνται τρομοκρατικές.