Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, προχώρησε χθες, Τρίτη, σε μια σημαντική ανακοίνωση κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε περιφερειακές εφημερίδες της Γαλλίας: σήμερα, Τετάρτη, θα φιλοξενήσει στο Παρίσι μια νέα Σύνοδο Κορυφής με αντικείμενο τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.

Διπλωματικές πηγές από τη Γαλλία αποκαλύπτουν ότι η σύνοδος κορυφής θα συγκεντρώσει αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από την Ελλάδα, τη Φινλανδία, τη Ρουμανία, τη Σουηδία, το Βέλγιο, την Τσεχία, τις τρεις χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία), καθώς και εκπροσώπους από τη Νορβηγία και τον Καναδά. Αυτή η ευρεία συμμετοχή υπογραμμίζει τη διεθνή ανησυχία για την κατάσταση στην Ουκρανία και την ανάγκη για συντονισμένη δράση.

Οι ίδιες πηγές ενημερώνουν ότι ορισμένες χώρες θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής εξ αποστάσεως, μέσω ασφαλούς βιντεοσύνδεσης. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι ο Πρόεδρος Μακρόν σχεδιάζει να έρθει σε επαφή με όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, επιδεικνύοντας την προσήλωσή του στην ενότητα και τον συντονισμό εντός της ΕΕ.

Αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε στη συνέντευξή του ότι οι ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα μπορούσαν να αποδειχθούν «χρήσιμες». Η πιθανότητα απευθείας διαλόγου μεταξύ των δύο ηγετών φαίνεται να δημιουργεί μια νέα δυναμική στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Ο Μακρόν εξήγησε ότι η δημιουργία «στρατηγικής ασάφειας για τον πρόεδρο Πούτιν», μέσω της χρήσης «πολύ σταθερών λόγων», καθώς και η εισαγωγή της «αβεβαιότητας», θα μπορούσε ενδεχομένως να «βοηθήσει στην άσκηση πίεσης». Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, υποδεικνύοντας την προθυμία του να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην επίλυση της κρίσης.

Ωστόσο, ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν σαφής ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να βρίσκονται στον πυρήνα οποιασδήποτε πρωτοβουλίας για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας προς την Ουκρανία, δεδομένου ότι η Ρωσία διαθέτει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο. Η συμμετοχή των ΗΠΑ κρίνεται απαραίτητη για την εξασφάλιση της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας των εγγυήσεων αυτών.

Ο Γάλλος Πρόεδρος δεν δίστασε να περιγράψει τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν ως υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη, αναφερόμενος στις ανησυχητικές δραστηριότητές της στα σύνορα με την Πολωνία, στις αυξανόμενες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον κρατών μελών της ΕΕ, στις εκτεταμένες εκστρατείες παραπληροφόρησης που χρηματοδοτεί και στην προσπάθειά της να επηρεάσει εκλογικά αποτελέσματα σε χώρες όπως η Ρουμανία. Αυτές οι ενέργειες υπονομεύουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια και σταθερότητα.

Το Παρίσι ανακοίνωσε επίσης ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του από τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Βρετανία, καθώς και με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο. Η τηλεδιάσκεψη αυτή επιβεβαιώνει την εντατική διπλωματική δραστηριότητα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Γαλλικές διπλωματικές πηγές αποκαλύπτουν ότι, έπειτα από τη Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι, έχει επιτευχθεί μια κοινή ευρωπαϊκή θέση: καμία λύση για την Ουκρανία δεν μπορεί να συμφωνηθεί χωρίς την συμμετοχή της Ουκρανίας, καμία απόφαση που αφορά την ασφάλεια της Ευρώπης δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς την συμμετοχή των Ευρωπαίων και, τέλος, είναι υψίστης σημασίας να διαφυλαχθεί η συμμαχία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης, μέσω του ΝΑΤΟ. Αυτές οι αρχές αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής προσέγγισης στην κρίση στην Ουκρανία.