Το Ισραήλ και η Χαμάς έχουν επιτύχει μια συμφωνία αρχής για την τύχη των ομήρων, ανακοίνωσαν το βράδυ της Δευτέρας δύο Άραβες αξιωματούχοι στους Times of Israel. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στη Ντόχα για να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας αυτής.
Ένα κρίσιμο σημείο που παραμένει προς οριστικοποίηση είναι οι ειδικευμένες λεπτομέρειες της αποχώρησης των δυνάμεων του IDF από τη Γάζα. Οι μεσολαβητές, σύμφωνα με πληροφορίες, περιμένουν έναν χάρτη από το Ισραήλ που να αναλύει ακριβώς τις διαδικασίες απομάκρυνσης, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Αυτοί οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι μια επίσημη ανακοίνωση θα μπορούσε να γίνει την Τετάρτη ή την Πέμπτη, υπό τη μορφή κοινού ανακοινωθέντος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και την Αίγυπτο, οι οποίες συμμετέχουν στην μεσολάβηση μεταξύ των δύο πλευρών.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, τόνισε ότι το Ισραήλ έχει αποδεχθεί τη συμφωνία, ενώ η Χαμάς δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα.
Επιπλέον, δύο αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο απεσταλμένος του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, είχε μια «συγκρουσιακή» συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, προσπαθώντας να τον πείσει να προχωρήσει σε αναγκαίους συμβιβασμούς.
Κάποιοι Άραβες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Γουίτκοφ κατάφερε να αγγίξει τον Νετανιάχου περισσότερο σε αυτή τη μια συνάντηση απ’ ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σε πολλές συνομιλίες τον τελευταίο χρόνο.
Παρουσίαση μελλοντικού σχεδίου για τη Γάζα έγινε από τον Μπλίνκεν
Ο Άντονι Μπλίνκεν παρουσίασε την Τρίτη τις προτάσεις του για την μεταπολεμική εποχή στη Γάζα, επισημαίνοντας ότι η εν ενεργεία κυβέρνηση Μπάιντεν θα παραδώσει έναν οδικό χάρτη στην ομάδα του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εφόσον επιτευχθεί μονοπάτι για πυροβαθμισμένη ειρήνη. Στην ομιλία του στο Atlantic Council στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ φαντάζονται μια ανασχηματισμένη Παλαιστινιακή Αρχή να ηγείται της Γάζας, φέρνοντας διεθνείς συνεργάτες να συνδράμουν στη δημιουργία προσωρινής διοίκησης.
Μια ειδική μονάδα ασφαλείας προγραμματίζεται να δημιουργηθεί από κράτη-μέλη του ΟΗΕ και ελεγχόμενο παλαιστινιακό προσωπικό, όπως δήλωσε ο Μπλίνκεν υπό την απαίτηση διαδηλωτών που τον κατηγορούσαν για υποστήριξη γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων, κάτι που το Ισραήλ αρνείται. Η ομιλία του συνέπεσε με τον συνεχιζόμενο διάλογο για τη διακοπή πολέμου στη Γάζα, μετά από 15 μήνες συνεχών συγκρούσεων στην περιοχή.