Ισραήλ και Χαμάς Κοντά σε Συμφωνία για την Επιστροφή Ομήρων;

Έχουν υπάρξει εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων; Δείτε τι αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες και τι ρόλο παίζουν οι διεθνείς διαμεσολαβητές.

Συμφωνία Αρχής μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για τους Ομήρους

Σύμφωνα με δηλώσεις Αράβων αξιωματούχων, το Ισραήλ και η Χαμάς έχουν καταλήξει σε μια αρχική συμφωνία σχετικά με την τύχη των ομήρων. Οι συνομιλίες, που διεξάγονται στην Ντόχα, επικεντρώνονται τώρα στην οριστικοποίηση των λεπτομερειών. Ένα από τα αγκάθια είναι η αποχώρηση των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (IDF) από τη Γάζα, όπου οι διαμεσολαβητές αναμένουν έναν σαφή οδικό χάρτη από το Ισραήλ.

Επίσημη Ανακοίνωση και ο Ρόλος των ΗΠΑ

Οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι μια επίσημη ανακοίνωση, πιθανόν μέσω ενός κοινού ανακοινωθέντος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και την Αίγυπτο, θα μπορούσε να γίνει σύντομα. Ωστόσο, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, τόνισε ότι ενώ το Ισραήλ έχει αποδεχθεί τη συμφωνία, η Χαμάς δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί επισήμως.

Η Παρέμβαση του Στιβ Γουίτκοφ

Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι ο απεσταλμένος του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, είχε μια έντονη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπου προσπάθησε να τον πείσει να συμβιβαστεί. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι η παρέμβαση του Γουίτκοφ είχε μεγαλύτερη επιρροή στον Νετανιάχου από τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Το Σχέδιο Μπλίνκεν για την Επόμενη Μέρα στη Γάζα

Παράλληλα, ο Άντονι Μπλίνκεν παρουσίασε τις προτάσεις του για τη μεταπολεμική εποχή στη Γάζα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα παραδώσει έναν οδικό χάρτη στην ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ, με την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί μια βιώσιμη ειρηνευτική διαδικασία. Το σχέδιο περιλαμβάνει μια ανασχηματισμένη Παλαιστινιακή Αρχή να ηγείται της Γάζας με την υποστήριξη διεθνών εταίρων για τη δημιουργία μιας προσωρινής διοίκησης.

Δημιουργία Ειδικής Μονάδας Ασφαλείας

Προτείνεται επίσης η δημιουργία μιας ειδικής μονάδας ασφαλείας από κράτη-μέλη του ΟΗΕ και Παλαιστινιακό προσωπικό. Η ομιλία του Μπλίνκεν συνέπεσε με τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, μετά από μήνες έντονων συγκρούσεων.

δειτε ακομα

δειτε ακομα