Στο Κογκρέσο κατατίθεται σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα

Νέα πρωτοβουλία ενισχύει τη στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας, εστιάζοντας στην επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή.

Νόμος για την Καταγραφή της Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας

Κορυφαία μέλη του Κογκρέσου κατέθεσαν στην Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων το σχέδιο νόμου με τίτλο «Νόμος για την Καταγραφή της Συνεργασίας Ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας». Στόχος της νομοθεσίας είναι η πλήρης αξιολόγηση και ανάπτυξη της στρατιωτικής παρουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών όχι μόνο στον ελληνικό ηπειρωτικό χώρο, αλλά και στα ελληνικά νησιά, καταδεικνύοντας τη σημασία των νατοϊκών βάσεων σε αυτές τις περιοχές.

Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας υποχρεούται να υποβάλει μια λεπτομερή ετήσια έκθεση στο Κογκρέσο, με αναλυτική παρουσίαση νέων ευκαιριών και στρατηγικών για τη διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας, ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας ως βασικού κόμβου ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημαντικός ρόλος βάσεων και περιφερειακή στρατηγική

Η έκθεση θα περιλαμβάνει ενημερώσεις για τα δικαιώματα και τη χρήση των βάσεων σύμφωνα με τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA). Αυτή επιτρέπει την πρόσβαση σε τέσσερις επιπλέον αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, όπως η Αλεξανδρούπολη και ο Κόλπος της Σούδας, που αποτελούν στρατηγικής σημασίας σημεία για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή επιβάλλουν, όπως αναφέρουν οι νομοθέτες, την ανάγκη για αυξημένη στρατιωτική παρουσία και ευελιξία, ώστε η Ελλάδα να διατηρήσει και να ενισχύσει τον ρόλο της ως βασικό σύμμαχο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και πέραν αυτής.

Υποστήριξη από Ελληνικές και Ελληνοαμερικανικές Οργανώσεις

Το νομοσχέδιο έχει την υποστήριξη οργανώσεων υψηλού κύρους, όπως το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας (HALC), το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο (AHI) και η οργάνωση ΑΧΕΠΑ, που αναδεικνύουν τη σημασία της διμερούς συνεργασίας στους τομείς ασφάλειας και αμυντικής πολιτικής.

Απόψεις Ελλήνων και Αμερικανών ηγετών της κοινότητας

Έντι Ζεμενίδης, Εκτελεστικός Διευθυντής HALC:
«Το Κογκρέσο έχει ηγηθεί για πάνω από μια δεκαετία στην εμβάθυνση των αμυντικών δεσμών ΗΠΑ-Ελλάδας. Ο νόμος που προτείνει η βουλευτής Μενγκ θα αξιοποιήσει περαιτέρω τις βάσεις που καλύπτονται από τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, οδηγώντας τη διμερή σχέση σε ένα νέο επίπεδο.»

Αλεξάντερ Κριστόφορ, Διευθυντής Νομοθετικών Υποθέσεων ΑΗΙ:
«Εκτιμούμε τη διαρκή ηγεσία της βουλευτή Μενγκ στην εμβάθυνση των αμυντικών σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας. Το νομοσχέδιο θα δώσει στις ΗΠΑ σημαντικά εργαλεία για τη βελτιστοποίηση και την πιθανή διεύρυνση των στρατηγικών αμυντικών τοποθεσιών, ιδιαίτερα της Αλεξανδρούπολης.»

Σάββας Τσίβικος, Υπάτος Πρόεδρος ΑΧΕΠΑ:
«Η ετήσια έκθεση άμυνας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ αποτελεί θεμέλιο της στρατιωτικής συνεργασίας μας. Ως ένα ισχυρό μέλος του ΝΑΤΟ που ξεπερνά τον στόχο 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες, η Ελλάδα παραμένει αξιόπιστος σύμμαχος. Η ΑΧΕΠΑ στηρίζει θερμά αυτό το νομοσχέδιο, που αναγνωρίζει τη στρατηγική αξία της Ελλάδας σε Ανατολική Μεσόγειο, Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή.»

δειτε ακομα

δειτε ακομα