Στο Φεγγάρι ρολόγια ακριβείας: Γιατί τα στέλνουν και πόσο θα πληρώσουμε

Ίσως το πιο περίεργο μυστήριο του σύμπαντος είναι πως ο χρόνος κυλά διαφορετικά: τα δευτερόλεπτα “τρέχουν” λίγο πιο γρήγορα στην κορυφή ενός βουνού σε σχέση με μια κοιλάδα.

Αυτές οι διαφορές, αν και αδιόρατες για τους περισσότερους, αποκτούν τεράστια σημασία καθώς ένας νέος διαστημικός αγώνας ξεκινά για τη δημιουργία μόνιμων βάσεων στη σελήνη.

Η πρόκληση της μέτρησης του χρόνου στο φεγγάρι

Στην επιφάνεια της σελήνης, μια ημέρα είναι περίπου 56 μικροδευτερόλεπτα μικρότερη από ό,τι στη Γη. Αυτή η φαινομενικά μικρή διαφορά μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα με την πάροδο του χρόνου, και η NASA, μαζί με τους διεθνείς συνεργάτες της, προσπαθούν να τα αντιμετωπίσουν.

Η Σέριλ Γκράμλινγκ, ειδική σε θέματα σεληνιακού χρόνου στη NASA, εξηγεί ότι δεν πρόκειται απλώς για τη δημιουργία μιας νέας ζώνης ώρας στο φεγγάρι. Στόχος είναι η δημιουργία μιας εντελώς νέας κλίμακας χρόνου, ενός συστήματος μέτρησης που θα λαμβάνει υπόψη τη διαφορετική ροή του χρόνου στο φεγγάρι.

Όπως αναφέρει το CNN, η NASA θέλει να συνεργαστεί με διεθνείς εταίρους για να καθιερώσει μια κοινή μέθοδο μέτρησης του χρόνου στη σελήνη, την οποία θα ακολουθούν όλες οι διαστημικές δυνάμεις.

Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη δώσει εντολή στη NASA να σχεδιάσει αυτή τη νέα κλίμακα χρόνου έως τις 31 Δεκεμβρίου, χαρακτηρίζοντάς την “θεμελιώδη” για τις προσπάθειες εξερεύνησης της σεληνιακής επιφάνειας. Η εφαρμογή αυτού του συστήματος αναμένεται μέχρι το τέλος του 2026, τη χρονιά που η NASA στοχεύει να επιστρέψει αστροναύτες στο φεγγάρι μετά από πέντε δεκαετίες.

Η ακρίβεια των ρολογιών στο διάστημα

«Ποτέ μην εμπιστεύεσαι ένα ρολόι, και ποτέ μην εμπιστεύεσαι δύο ρολόγια», τονίζει η Γκράμλινγκ, υπογραμμίζοντας την πρόκληση της ακριβούς χρονομέτρησης.

Εξειδικευμένα ρολόγια, ικανά να αντέξουν τις συνθήκες του διαστήματος, θα τοποθετηθούν σε δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη σελήνη ή σε σεληνιακές βάσεις.

Ένα ατομικό ρολόι που μπορεί να λειτουργήσει στο διάστημα μπορεί να κοστίσει αρκετά εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι κρυσταλλικοί ταλαντωτές είναι σημαντικά φθηνότεροι.

Η ανθρώπινη εμπειρία του χρόνου στη σελήνη

Η μέτρηση του χρόνου είναι ένα θέμα, αλλά το πώς θα αντιλαμβάνονται τον χρόνο οι αστροναύτες που θα ζουν και θα εργάζονται στη σελήνη είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα.

Στη Γη, έχουμε ένα σταθερό 24ωρο κύκλο ημέρας και νύχτας. Στο φεγγάρι, όμως, ο ισημερινός δέχεται 14 ημέρες ηλιακού φωτός, που ακολουθούνται από 14 ημέρες απόλυτου σκότους.

«Το ωραίο με τη δημιουργία μιας νέας κλίμακας χρόνου από το μηδέν είναι ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλη την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει από τη χρονομέτρηση στη Γη και να την εφαρμόσουμε σε ένα νέο σύστημα στο φεγγάρι», εξηγεί η Γκράμλινγκ.

«Και αν καταφέρουμε να το κάνουμε σωστά στο φεγγάρι», καταλήγει, «θα μπορέσουμε να το κάνουμε σωστά και σε άλλες αποστολές, αν η NASA πραγματοποιήσει τον στόχο της να στείλει αστροναύτες βαθύτερα στο ηλιακό σύστημα και να δημιουργήσει σεληνιακές βάσεις

δειτε ακομα

δειτε ακομα