Από την εκλογή του, ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έχει καταστήσει σαφές ότι η στρατηγική του επικεντρώνεται στους τομείς της επικοινωνίας, προκειμένου να αποσπά την προσοχή από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Σχεδόν πέντε μήνες μετά τις εκλογές και την απουσία μιας συστατικής κυβέρνησης, οι ενέργειές του δεν δείχνουν να επηρεάζουν την πολιτική σταθερότητα της Γαλλίας.
Αρχικά, η προσοχή του στραφήκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, επιδιώκοντας να “παγώσει” τις πολιτικές διαδικασίες, και στη συνέχεια ανέλαβε ενεργό ρόλο στον πόλεμο της Ουκρανίας, τον οποίο χρησιμοποίησε για να προωθήσει τις στρατηγικές του.
Ενώ η δημοτικότητα του μαρτυρούσε μια συνεχιζόμενη πτώση, εκείνος παρέμεινε αδιάφορος. Τελικά, κατέληξε να διορίσει τον Μισέλ Μπαρνιέ ως πρωθυπουργό, γεγονός που δεν αντανακλούσε τις προτιμήσεις των πολιτών.
Μακρόν και τα Εθνικά Σύμβολα
Την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος επεδίωξε να αναδείξει την εικόνα της χώρας, αποφεύγοντας την αλήθεια ότι τα γαλλικά πενταετή ομόλογα διαπραγματεύονται με επιτόκιο 2,7%, υψηλότερο ακόμη και από εκείνα της Ελλάδας. Οι αγορές, συνεχώς και με δύναμη, αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους στη γαλλική οικονομία.
Ο Μακρόν φρόντισε να φωτογραφηθεί στον Καθεδρικό Ναό της Νοτρ Νταμ, εκφράζοντας τον θαυμασμό του μια εβδομάδα πριν από τα επίσημα εγκαίνιά του, επιδιώκοντας να βρεθεί ξανά στο προσκήνιο μπροστά από τις κάμερες. Ένα εθνικό σύμβολο καλείται να λειτουργήσει ως σωσίβιο για έναν ηγέτη που δείχνει να πνίγεται στα δικά του προβλήματα.
Ακριβά ομόλογα
Ο Μακρόν, με χαμόγελο στα χείλη, δεν φαίνεται να ταιριάζει με την αποδυναμωμένη κατάσταση της κυβέρνησης που ο ίδιος έχει σχηματίσει και η οποία ίσως πριν από τις γιορτές να οδηγηθεί σε πρόωρη κατάρρευση. Αφενός, δεν έχει πλειοψηφία, και αφετέρου, ο προϋπολογισμός που κατέθεσε βρίσκει αντιμέτωπες όχι μόνο τις πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης αλλά και την πλειοψηφία της γαλλικής κοινωνίας. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 67% των πολιτών κρίνει αρνητικά τον προϋπολογισμό, ενώ το 53% επιθυμεί την πτώση της κυβέρνησής του.
Γνωρίζοντας την έλλειψη πλειοψηφίας, ο Μπαρνιέ θα προσπαθήσει να προωθήσει σχέδιο περικοπών 60 δισ., μέσω προεδρικού διατάγματος, χωρίς κοινοβουλευτική έγκριση, μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου. Αυτό μπορεί να δώσει τροφή στην Μαρίν Λεπέν να καταθέσει πρόταση μομφής ή να υποστηρίξει την αντίστοιχη πρόταση του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» της Αριστεράς.
Λεπέν και Μελανσόν παρατηρούν
Η εκλογική αυτή δυναμική ενισχύει τη Λεπέν, που, αν και αρχικά προσπαθούσε να κρατήσει αποστάσεις, θεωρεί ότι οι πρόσφατες ποινικές διώξεις εναντίον της αποτελούν κήρυξη πολέμου. Τώρα, δηλώνει ότι δεν θα αποδεχθεί κανένα μέτρο όπως η αύξηση των τιμών ενέργειας και η κατάργηση επιδοτήσεων φαρμάκων. Οι οικονομικοί εκπρόσωποι του κόμματος «Εθνικός Συναγερμός» έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους σε μια πρόταση μομφής, προκαλώντας ανησυχία στην κυβέρνηση και στις αγορές.
Από την πλευρά του, ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, που έχει στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης, δήλωσε ότι εφόσον το Σύνταγμα δεν επιτρέπει πρόωρες εκλογές, ο Μακρόν θα πρέπει να παραιτηθεί και να προκηρύξει νέες εκλογές. Αυτή η πιθανότητα προκαλεί πρόσθετες ανησυχίες σε όλη την Ευρώπη, ιδιαίτερα δεδομένου ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη βιώσει πολιτική κρίση.
Η Ελπίδα στον Ολάντ
Ο Μπαρνιέ αναζητά σωτηρία στις μετριοπαθείς δυνάμεις του «Νέου Λαϊκού Μετώπου», ειδικά στους Σοσιαλιστές, ενός κόμματος με 66 βουλευτές. Έχει ζητήσει από αυτούς να αποστασιοποιηθούν από την γραμμή Μελανσόν και να μην υποστηρίξουν πρόταση μομφής. Ο πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, που τώρα είναι απλός βουλευτής, έχει επισημάνει ότι δεν επιθυμεί η χώρα να εισέλθει σε πολιτική αναταραχή και έχει καλέσει τον Μακρόν να αντικαταστήσει την υφιστάμενη κυβέρνηση με μια πιο σταθερή.
Ο Ολάντ κατηγορεί τον Μελανσόν για ταπεινά προσωπικά συμφέροντα που κινδυνεύουν να βλάψουν τη χώρα. Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο ότι αυτό το επιχείρημα συμμερίζεται από τους υπόλοιπους βουλευτές. Κατά την προηγούμενη προσπάθεια δημιουργίας κυβέρνησης, ο Μακρόν επιχείρησε να προσελκύσει τους Σοσιαλιστές, χωρίς αποτέλεσμα.
Θα μπορέσει άραγε να επαναφέρει τη συνεργασία επικαλούμενος τον κίνδυνο ακυβερνησίας, ενώ την ίδια στιγμή διατηρεί την εικόνα ενός άνετου ηγέτη που απολαμβάνει την ομορφιά του Παρισιού;