Στη Γροιλανδία με το βλέμμα στραμμένο η Ευρώπη

Η Γροιλανδία φαίνεται να είναι μόνο η αρχή ενός πολύπλοκου γεωπολιτικού παιχνιδιού στην Αρκτική. Ο ανταγωνισμός για την κυριαρχία στην ευρύτερη περιοχή και τους πλούσιους φυσικούς πόρους της εντείνεται, και αυτή την εβδομάδα, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πρότεινε στρατιωτική δράση για την κατάληψη της Γροιλανδίας.

Δηλώσεις Τραμπ σχετικά με τη Ρωσία

Σύμφωνα με ανώτερο σύμβουλο του Τραμπ, το ζήτημα της Γροιλανδίας σχετίζεται με ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις, καθώς «οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται τη Ρωσία ως ολοένα και πιο επιθετικό αντίπαλο στην Αρκτική».

Οι αντιδράσεις στη Νορβηγία

Άλλες χώρες της Αρκτικής, όπως η Νορβηγία, παρακολουθούν στενά την κατάσταση. Με τα νησιά Σβάλμπαρντ στον βόρειο παγωμένο κόσμο, η Νορβηγία ανησυχεί μήπως η περιοχή γίνει στόχος του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στόρε δήλωσε κατηγορηματικά ότι «το Σβάλμπαρντ είναι Νορβηγία και είναι ασφαλές» κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που μεταδόθηκε από την NRK.

Η στρατηγική σημασία του Σβάλμπαρντ

Το Σβάλμπαρντ, που έχει περισσότερες πολικές αρκούδες από κατοίκους, βρίσκεται σε μια στρατηγικά σημαντική θαλάσσια διαδρομή για τη Ρωσία, καθώς είναι αναγκαίο να περάσει από εκεί ο Βόρειος Στόλος της για να φτάσει στον Ατλαντικό. Αν και η Ρωσία ήδη κατέχει εκτενή εδάφη στην Αρκτική, η περιοχή παραμένει στρατηγικής σημασίας.

Ρωσικές κοινότητες στο Σβάλμπαρντ

Στην περιοχή κατοικούν περίπου 2.500 άνθρωποι, με ορισμένους να είναι Ρώσοι που χρονολογούνται από τη σοβιετική περίοδο. Ο μεγαλύτερος οικισμός είναι η Μπάρεντσμπουργκ, ενώ αξίζει να σημειωθεί και η Πυραμίδα, μια εγκαταλελειμμένη πόλη εξόρυξης άνθρακα που έχει ένα άγαλμα του Λένιν στην κεντρική της πλατεία.

Η Συνθήκη του Σβάλμπαρντ

Η Συνθήκη του Σβάλμπαρντ του 1920 παραχωρεί την κυριαρχία στη Νορβηγία, αλλά επιτρέπει σε όλα τα υπογράφοντα μέρη να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ιαπωνίας. Ωστόσο, μόνο οι Ρωσία και Νορβηγία χρησιμοποιούν αυτό το δικαίωμα, ενώ η περιοχή είναι αποστρατιωτικοποιημένη και χωρίς βίζα, προσελκύοντας κυρίως ερευνητές και τουρίστες.

Οι αυξανόμενες εντάσεις

Το 2022, όταν η Νορβηγία άρχισε να μπλοκάρει ρωσικά πλοία που κατευθύνονταν στην Μπάρεντσμπουργκ ως μέρος των κυρώσεων κατά της Μόσχας, το Κρεμλίνο αντέδρασε με έντονη κριτική, κατηγορώντας τη Νορβηγία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το 2024, η Ρωσία προχώρησε σε εγχείρημα με την επέμβαση σοβιετικών σημαιών σε ρωσικούς οικισμούς, όπως η Μπάρεντσμπουργκ και η Πυραμίδα, και ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου επιστημονικού κέντρου για πολικές έρευνες.

Πιθανές συνέπειες

Οι παρατηρητές της Αρκτικής προειδοποιούν ότι η εμμονή του Τραμπ με τη Γροιλανδία μπορεί να ενθαρρύνει άλλες χώρες να υιοθετήσουν παρόμοιες ιμπεριαλιστικές πολιτικές. Ο Δρ. Andreas Osthagen, ερευνητής στο Ινστιτούτο Fridtjof Nansen στο Όσλο, δήλωσε στο Politico ότι δηλώσεις αυτού του τύπου από ηγέτες όπως ο Τραμπ θα μπορούσαν να ωθήσουν χώρες, όπως η Ρωσία ή η Κίνα, να θεωρήσουν τη στρατιωτική βία για την επίτευξη εθνικών συμφερόντων ως αποδεκτή μέθοδο στις διεθνείς σχέσεις, κάτι που αντιτίθεται άμεσα στις αρχές της δυτικής πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών.

δειτε ακομα

δειτε ακομα