Σταϊνμάιερ στην Ελλάδα: Μνήμη για τα θύματα του Εθνικοσοσιαλισμού

Η πρόσφατη επίσκεψη του ομοσπονδιακού προέδρου της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στην Ελλάδα έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον στα γερμανικά ΜΜΕ, ιδίως λόγω των δηλώσεών του για τα εγκλήματα των Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με την ανάλυση της Deutsche Welle, η επίσκεψη αυτή προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για αναστοχασμό και αναγνώριση των ιστορικών γεγονότων.

«Ο Σταϊνμάιερ θυμάται τα θύματα του Εθνικοσοσιαλισμού», είναι ο τίτλος του άρθρου στη Süddeutsche Zeitung. Ο πρόεδρος υπογράμμισε την αξία της διατήρησης της μνήμης των θυμάτων, επισημαίνοντας ότι η μνήμη δεν αφορά μόνο στατιστικά στοιχεία αλλά ζωντανές ιστορίες και πρόσωπα που υπέφεραν. «Πίσω από τους αριθμούς βρίσκονται ονόματα, μοίρες και οικογένειες», δήλωσε, αναγνωρίζοντας ότι ο πόνος αυτών των θυμάτων διαιωνίζεται μέσα στις επόμενες γενιές, όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο dpa.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σταϊνμάιερ επισκέπτεται το εργοτάξιο του μελλοντικού Μουσείου για το Ολοκαύτωμα στη Θεσσαλονίκη, μια πρωτοβουλία που χρηματοδοτείται από γερμανικές πηγές. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, εξέφρασε τη βαθιά του ντροπή για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν, υπενθυμίζοντας ότι πριν τον πόλεμο, στην Ελλάδα ζούσαν 80.000 Εβραίοι, εκ των οποίων μόλις το 12% επέζησε. Η μνήμη των θυμάτων, κατά τον πρόεδρο, είναι αναγκαία για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, ιδίως τη στιγμή που αυτή αντιμετωπίζει προκλήσεις.

«Όταν μιλώ εδώ ως Ομοσπονδιακός Πρόεδρος, φέρνω μαζί μου ντροπή», σημείωσε. Η επίσκεψη αυτή, η οποία περιλαμβάνει στάσεις σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Κρήτη, εστιάζει επίσης στο πυρηνικό ζήτημα των προσφύγων. Οι συναντήσεις του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αναμένονται να αγγίξουν την πίεση που βιώνει η Ελλάδα λόγω της αύξησης των προσφυγικών ροών στα ευρωπαϊκά σύνορα.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Stern, τα κύρια θέματα που θα εστιάσουν οι συζητήσεις περιλαμβάνουν την προσφυγική κρίση και τα εγκλήματα των Ναζί. Μια σημαντική στάση του είναι το κέντρο υποδοχής και καταγραφής προσφύγων στη Μαλακάσα, ένα σημείο που αναδεικνύει τη σύνδεση μεταξύ της ιστορίας και των σύγχρονων προκλήσεων της Ευρώπης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ελληνικές αρχές επιδιώκουν μια πιο δίκαιη κατανομή προσφύγων, όταν οι πρόσφατοι αριθμοί δείχνουν αύξηση 61% στις αφίξεις, κάτι που δημιουργεί τριβές μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Στο επίκεντρο των δημόσιων συζητήσεων βρίσκεται η ανάγκη για σχεδιασμένη στρατηγική, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που προκύπτουν για τις χώρες υποδοχής.

δειτε ακομα

δειτε ακομα