Ένας απίστευτος χρυσός αστακός, με γενετική μετάλλαξη σπάνια ως ένας στα 30 εκατομμύρια, σώθηκε από το να γίνει γεύμα σε εστιατόριο της Νέας Αγγλίας.
Ένα χρυσό θαύμα της φύσης στη Νέα Αγγλία
Σε εστιατόριο Nordic Lodge στο Τσάρλσταουν του Ρόουντ Άιλαντ, ένας μοναδικός χρυσός αστακός ανακαλύφθηκε τυχαία από έναν μάγειρα που τον ξεχώρισε μέσα σε ένα καλάθι γεμάτο κανονικούς αστακούς. Ο αστακός, που ονομάστηκε Κάλβιν, φυλάχτηκε και δεν σερβιρίστηκε ως γεύμα λόγω της εξαιρετικής σπανιότητας της εμφάνισής του.
Η σπάνια γενετική μετάλλαξη του χρυσού αστακού
Ο Κάλβιν διαθέτει μια γενετική μετάλλαξη που εμφανίζεται μόνο σε περίπου έναν στους 30 εκατομμύρια αστακούς και η οποία αποτρέπει την εμφάνιση των κανονικών χρωμάτων στο κέλυφός του, δίνοντάς του μια μοναδική κιτρινωπή-πορτοκαλί απόχρωση που χαρακτηρίζεται ως «χρυσή». Αυτή η μετάλλαξη είναι πολύ πιο σπάνια ακόμα και από τη γνωστή «μπλε μετάλλαξη», που εμφανίζεται περίπου σε έναν στους 2 εκατομμύρια αστακούς.
Η σωτηρία του Κάλβιν και η δωρεά στο Κέντρο Θαλάσσιας Βιολογίας
Το εστιατόριο επικοινώνησε με το Κέντρο Θαλάσσιας Βιολογίας Biomes στο Νορθ Κίνγκσταουν, προσφέροντας να δωρίσει τον χρυσό αστακό, ώστε να μελετηθεί και να προστατευτεί.
Η σημασία της διατήρησης των σπάνιων ειδών
Ο διευθυντής του Nordic Lodge εξήγησε πως αν ο Κάλβιν είχε βραστεί, όπως οι κανονικοί αστακοί, θα είχε αποκτήσει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα, λόγω της ανθεκτικότητας της κόκκινης χρωστικής ουσίας στη θερμότητα. Αυτή η λεπτομέρεια υπογραμμίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της γενετικής ποικιλομορφίας σε θαλάσσια είδη που σαν τον χρυσό αστακό μπορούν να συμβάλλουν στην επιστημονική έρευνα και τη θαλάσσια βιοποικιλότητα.
Μια πράξη σεβασμού από το κοινό
Η δημοσίευση του Nordic Lodge στο Facebook για τον Κάλβιν έγινε viral, με πολλούς χρήστες να επαινούν το εστιατόριο για την υπεύθυνη στάση του, αναγνωρίζοντας την αξία της προστασίας σπάνιων ζώων. Σχόλια όπως «Έξυπνη κίνηση! Μπράβο!» και «Ευχαριστούμε που τον γλιτώσατε!» αναδείκνυαν τον ενθουσιασμό και την ευγνωμοσύνη του κοινού.