Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέφρασε τη Δευτέρα την έντονη δυσαρέσκειά του για την πρόσφατη συζήτηση σχετικά με την πιθανή αποστολή μιας ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία. Χαρακτήρισε τη συζήτηση αυτή ως «εντελώς ακατάλληλη» και «πρόωρη», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση στην τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση. Παράλληλα, ο καγκελάριος εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του στην ανάπτυξη μιας τέτοιας δύναμης χωρίς την ενεργό συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, τονίζοντας τη σημασία της διατλαντικής συνεργασίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Ο Όλαφ Σολτς επανέλαβε επίσης την υποστήριξή του για την προσαρμογή και την ευελιξία στους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, ειδικά όταν πρόκειται για τις αμυντικές δαπάνες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων ασφαλείας.

«Είμαι, θα το πω ανοιχτά, αρκετά ενοχλημένος με αυτές τις συζητήσεις. Συζητούνται πιθανά αποτελέσματα ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που καν δεν έχουν ξεκινήσει, πάνω από τα κεφάλια των Ουκρανών. Αυτό είναι, για να είμαι ειλικρινής, εντελώς απρεπές. Είναι μια συζήτηση που δεν ανταποκρίνεται στις περιστάσεις. Είναι η λάθος στιγμή για το λάθος θέμα», δήλωσε εμφατικά ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κατά την επιστροφή του από τη συνάντηση με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στο Παρίσι. Τόνισε με έμφαση: «Δεν βρισκόμαστε σε μια κατάσταση ειρήνης, αλλά στο μέσο ενός πολέμου που διεξάγεται βάναυσα από τη Ρωσία και προωθείται ασυδοτικά». Η δήλωση αυτή υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη για μια συντονισμένη και αποφασιστική απάντηση.

Επιπλέον, ο κ. Σολτς τόνισε ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην πιθανότητα ανάπτυξης μιας ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης στην ουκρανική επικράτεια χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή των ΗΠΑ. «Δεν πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός της ασφάλειας και της ευθύνης μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Το ΝΑΤΟ θεμελιώνεται στην κοινή δράση και στην ανάληψη κοινής ευθύνης. Αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί», πρόσθεσε με σαφήνεια. Η θέση αυτή επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Γερμανίας στην ισχυρή διατλαντική συμμαχία.

Ο Γερμανός Καγκελάριος υποστήριξε επίσης ενεργά τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανονισμών εντός της ΕΕ, προτείνοντας να δοθεί στα κράτη-μέλη μεγαλύτερη ευελιξία. Για να επιτευχθεί αυτό, τόνισε ότι οι κανόνες για το χρέος θα πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτοι, υποδεικνύοντας ότι δεν θα πρέπει να κινείται διαδικασία υπερβολικού χρέους εναντίον κρατών-μελών που δαπανούν περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, ακόμη και αν αυτό παραβιάζει τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Ευρώπη στηρίζει την Ουκρανία και πρέπει να συνεχίσει να το κάνει», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξή του για τον έκτακτο δανεισμό της Γερμανίας, ώστε να ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεων και να στηριχθεί η Ουκρανία, χωρίς να απαιτηθούν περικοπές σε άλλους σημαντικούς τομείς. Η δέσμευση αυτή προς την Ουκρανία αποτελεί κεντρικό στοιχείο της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής.