Έντονες αντιδράσεις από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στην πρόταση Τραμπ για αύξηση των αμυντικών δαπανών των χωρών του ΝΑΤΟ στο 5% του ΑΕΠ. Δείτε τι δήλωσε για το ενδεχόμενο υπέρογκο κόστος για τη Γερμανία.
Σολτς: Απορρίπτει την Απαίτηση Τραμπ για Αμυντικές Δαπάνες 5% του ΑΕΠ
Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέφρασε την κατηγορηματική του αντίθεση στην πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με την αύξηση των αμυντικών δαπανών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στο 5% του ΑΕΠ. Ο Σολτς υπογράμμισε ότι μια τέτοια κίνηση θα συνεπαγόταν δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος για τον γερμανικό προϋπολογισμό, χαρακτηρίζοντας το κόστος “υπερβολικά υψηλό”.
“Προτιμώ να εμμείνουμε στις συμφωνίες που έχουμε συνάψει για το ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια“, δήλωσε ο καγκελάριος σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Focus. Σύμφωνα με τις ισχύουσες συμφωνίες, τα κράτη-μέλη οφείλουν να διαθέτουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους στις αμυντικές δαπάνες.
Επιπτώσεις της Πρότασης Τραμπ στον Γερμανικό Προϋπολογισμό
Σύμφωνα με τον Σολτς, εάν η πρόταση Τραμπ γινόταν αποδεκτή, οι γερμανικές αμυντικές δαπάνες θα εκτοξεύονταν στα 200 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, ο συνολικός προϋπολογισμός της Γερμανίας για το 2025 προβλέπεται να ανέλθει στα 490 δισεκατομμύρια ευρώ.
“Είναι ένα εξωφρενικό ποσό“, τόνισε ο Σολτς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις.
Η Γερμανία και ο Στόχος του 2% για τις Αμυντικές Δαπάνες
Το 2024, οι αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας αναμένεται να υπερβούν για πρώτη φορά το 2% του ΑΕΠ, επιτυγχάνοντας τον στόχο του ΝΑΤΟ που τέθηκε το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ που διοχετεύθηκαν από το ειδικό ταμείο που δημιούργησε ο Σολτς μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μετά την εξάντληση αυτού του κονδυλίου, η Γερμανία θα πρέπει να βρει νέες πηγές χρηματοδότησης για να διατηρήσει τις αμυντικές της δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της προς το ΝΑΤΟ και την ανάγκη για ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας.
Η Αλλαγή Στάσης της Γερμανίας και η Ανάγκη για Επενδύσεις στην Ασφάλεια
“Η Γερμανία πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην ασφάλειά της, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Πρέπει να το διασφαλίσουμε και για το μέλλον. Αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν“, κατέληξε ο καγκελάριος, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για προσαρμογή στις νέες γεωπολιτικές προκλήσεις και την ενίσχυση της εθνικής και συμμαχικής άμυνας.