Σοκαριστικές αποκαλύψεις έρχονται στο φως για τις φρικαλεότητες που διαπράττονταν στα μυστικά κέντρα κράτησης της Βόρειας Κορέας.
Αποκαλύψεις για φρικιαστικά βασανιστήρια στη Βόρεια Κορέα
Πρώην αξιωματούχοι και επιζώντες αποκαλύπτουν μια ζοφερή πραγματικότητα απάνθρωπων βασανιστηρίων και φρικτών πειραμάτων σε πολιτικούς κρατουμένους στη Βόρεια Κορέα. Οι μαρτυρίες τους σκιαγραφούν μια εικόνα που ξεπερνά κάθε φαντασία, αποκαλύπτοντας ένα καθεστώς βαρβαρότητας.
Ο Κουόν Χιουκ, πρώην επικεφαλής του στρατοπέδου 22, περιέγραψε την έλλειψη τύψεων για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν: «Θα ήταν ψέμα να πω ότι λυπόμουν τα παιδιά που πέθαιναν με τόσο φρικτό τρόπο. Στο καθεστώς που ζούσα, τους έβλεπα όλους ως εχθρούς και δεν ένιωθα ούτε λύπηση, ούτε τύψεις». Αυτή η μαρτυρία, που αποκαλύφθηκε στο BBC το 2004, σοκάρει με την ωμότητα και την κυνικότητά της.
Ένα από τα πιο φρικιαστικά περιστατικά που περιέγραψε ο Κουόν ήταν η εξόντωση μιας ολόκληρης οικογένειας σε θάλαμο αερίων: «Είδα μια ολόκληρη οικογένεια να δολοφονείται σε θάλαμο αερίων. Οι γονείς ξερνούσαν και προσπαθούσαν απεγνωσμένα να σώσουν τα παιδιά τους, μέχρι την τελευταία τους ανάσα. Ήταν μια εικόνα φρίκης που δεν θα ξεχάσω ποτέ.”
Παρά το φερόμενο κλείσιμο του στρατοπέδου 22 το 2012, οι καταγγελίες συνεχίζουν να έρχονται στο φως, με την Πιονγκγιάνγκ να τις απορρίπτει ως «συκοφαντική εκστρατεία υποκινούμενη από τις ΗΠΑ».
Οι φρικιαστικές μαρτυρίες όπως αυτή του Κουόν ενισχύονται από εκατοντάδες άλλες, που συνθέτουν μια εικόνα φρίκης που θυμίζει το απόλυτο κακό. Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα παραμένει ένα θέμα παγκόσμιας ανησυχίας.
Η μαρτυρία της Soon Ok-lee: Δηλητηριασμένο λάχανο σε αιχμάλωτες γυναίκες
Η Soon Ok-lee, πρώην κρατούμενη στο στρατόπεδο Kaechon, περιέγραψε τη φρίκη της φυλάκισής της από το 1987, βασισμένη σε ψευδείς κατηγορίες. Η οικονομική κρίση τότε είχε προκαλέσει ελλείψεις στα υλικά του γραφείου της, με αποτέλεσμα την άδικη φυλάκισή της. Ανάμεσα στα όσα αποκάλυψε είναι ότι αναγκάστηκε να δηλητηριάσει λάχανο για να το δώσει σε άλλες πενήντα γυναίκες κρατούμενες.
Έγγραφα που διέρρευσαν αναφέρουν μεταφορά κρατουμένου «για σκοπούς ανθρώπινου πειράματος με υγρό αέριο» στο στρατόπεδο 22. Αυτές οι αποκαλύψεις ενισχύουν τις ανησυχίες για την έκταση και τη φύση των απάνθρωπων πρακτικών που εφαρμόζονταν στις φυλακές της Βόρειας Κορέας.
Ο Ίμ Τσον-γιόνγκ, πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων, κατέθεσε το 2014 ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας πειραμάτων σε ανθρώπους για την ανάπτυξη βιολογικών και χημικών όπλων:
«Στην αρχή έδειχναν τα αποτελέσματα σε ποντίκια. Μετά το έκαναν σε ανθρώπους μπροστά μας. Είδα με τα ίδια μου τα μάτια», τόνισε, περιγράφοντας τη φρίκη που βίωσε.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι το καθεστώς αγόραζε ή απειλούσε οικογένειες για να αποκτήσει παιδιά με νοητικές ή σωματικές αναπηρίες, τα οποία χρησιμοποιούνταν ως πειραματόζωα. Αυτή η πρακτική αποκαλύπτει την απόλυτη έλλειψη σεβασμού για την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια.
«Χρησιμοποιούν βακτήρια άνθρακα και 40 είδη χημικών όπλων που έχουν αναπτύξει οι ίδιοι. Μέσα από τα πειράματα μαθαίνουν τις επιπτώσεις και τις κατάλληλες δοσολογίες», πρόσθεσε ο Ίμ, υπογραμμίζοντας την ανησυχητική έκταση των ερευνών για βιολογικά και χημικά όπλα.
Η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να απορρίπτει όλες τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τες «παραμύθια που επαναλαμβάνονται για να κερδηθεί δημοσιότητα και χρήματα». Ωστόσο, η συσσώρευση μαρτυριών καθιστά όλο και πιο δύσκολο να αγνοηθούν αυτές οι σοβαρές καταγγελίες.
Όπως δήλωσε ο Ιάπωνας ακαδημαϊκός Τοσιμίτσου Σιγκεμούρα: «Υπάρχουν πλέον τόσες πολλές παρόμοιες μαρτυρίες, που δεν μπορείς πια να τις αγνοήσεις». Η διεθνής κοινότητα καλείται να λάβει μέτρα για να διερευνήσει τις καταγγελίες και να λογοδοτήσει τους υπεύθυνους.
Η διερεύνηση των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στη Βόρεια Κορέα είναι ζωτικής σημασίας για να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα και να αποτραπούν μελλοντικές φρικαλεότητες.