Σλοβακία: Πρόταση για Ειρηνευτικές Συνομιλίες στην Ουκρανία

Η Σλοβακία είναι έτοιμη να αναλάβει τον ρόλο της φιλοξενίας ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία. Η ανακοίνωση αυτή ακολουθεί τη δήλωση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ανέφερε ότι η Μπρατισλάβα προσφέρθηκε να λειτουργήσει ως μια «πλατφόρμα» για την επικοινωνία σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία.

Ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών, Γιουράι Μπλάναρ, δήλωσε: «Προσφέρουμε τη δυνατότητα να φιλοξενήσουμε τέτοιες διαπραγματεύσεις στη σλοβακική επικράτεια». Υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, κάτι που διαφέρει από την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ελβετίας.

Ο Πούτιν, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου χθες, ανέφερε ότι η Σλοβακία έχει εκφράσει την πρόθεσή της να αποτελέσει μια «πλατφόρμα» για τις πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, σχεδόν τρία χρόνια μετά την αρχή της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο, δήλωσε ότι η Σλοβακία ευχαρίστως θα προσφέρει υποστήριξη αν υπάρξουν διαπραγματεύσεις, διαβεβαιώνοντας ότι η Μόσχα δεν είναι αρνητική σε αυτή την προοπτική.

Ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τη δήλωση του Ρώσου προέδρου ως θετική ένδειξη για την επιθυμία να τερματιστεί ο πόλεμος το συντομότερο δυνατόν, αποκαλώντας την «μήνυμα για τη λήξη της αιματοχυσίας».

Την ίδια στιγμή, ο Πούτιν ανέφερε ότι η Μόσχα θα εκπληρώσει τους καθορισμένους στόχους της στην Ουκρανία, δηλώνοντας: «Αυτός είναι ο μεγαλύτερος στόχος».

Παρά το γεγονός ότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, η Σλοβακία, με την επιστροφή του Φίτσο στην εξουσία μετά τις εκλογές του 2023, έχει πλησιάσει περισσότερο τη Ρωσία, αναθερμαίνοντας τις σχέσεις της και ακολουθώντας μια κατεύθυνση παρόμοια με αυτήν της Ουγγαρίας σχετικά με την ουκρανική κρίση. Ο Φίτσο αποφάσισε να σταματήσει κάθε στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, κατηγορώντας το Κίεβο ότι απειλεί την προμήθεια ρωσικού αερίου στη Σλοβακία, την οποία επιθυμεί να συνεχίσει να αγοράζει.

Ο Φίτσο, ένας από τους ελάχιστους Ευρωπαίους ηγέτες που διατηρούν στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο μετά την έναρξη της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία, πραγματοποίησε επίσκεψη στη Μόσχα στις 22 Δεκεμβρίου, προκαλώντας την οργή του Κιέβου.

δειτε ακομα

δειτε ακομα