Σλοβακία: Νέος νόμος για τις ΜΚΟ φέρνει διαφάνεια στα οικονομικά και τους δωρητές

Ένα νέο νομοσχέδιο στη Σλοβακία προκαλεί αντιδράσεις, απαιτώντας από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) να αποκαλύπτουν τις πηγές εσόδων και τους δωρητές τους. Η αντιπολίτευση το χαρακτηρίζει ως προσπάθεια εκφοβισμού, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι στοχεύει στη διαφάνεια.

Νέος Νόμος για τις ΜΚΟ στην Σλοβακία: Αντιδράσεις και Προεκτάσεις

Το Κοινοβούλιο της Σλοβακίας ενέκρινε νομοθεσία που επιβάλλει στις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) να δημοσιοποιούν πληροφορίες σχετικά με τα οικονομικά τους, συγκεκριμένα τα έσοδα και τους δωρητές τους. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση της διαφάνειας, ενώ η αντιπολίτευση κατήγγειλε την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα μέτρο που αντιγράφει ανάλογη ρωσική νομοθεσία και απειλεί την ελευθερία των ΜΚΟ.

Ο νόμος υιοθετήθηκε με 76 ψήφους υπέρ, υποστηριζόμενος από τους βουλευτές του Smer-SD (του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο), του Hlas-SD και του εθνικιστικού κόμματος SNS – κόμματα που αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό. Σύμφωνα με την Ζουζάνα Πλεβίκοβα, βουλευτή του Smer-SD, ορισμένες ΜΚΟ έχουν τη δυνατότητα να επιχειρήσουν την ανατροπή της «νόμιμα εκλεγμένης» κυβέρνησης, με χρηματοδότηση από το εξωτερικό.

Αρχικά, ο πρωθυπουργός Φίτσο είχε προτείνει να χαρακτηριστούν οι ΜΚΟ ως «ξένοι πράκτορες» και «λομπίστες», ακολουθώντας το παράδειγμα της Ρωσίας και της Ουγγαρίας. Ωστόσο, μετά από προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την ιδέα. Παρόλα αυτά, ο επικεφαλής του SNS, Αντρέι Ντάνκο, παραδέχτηκε ότι είχε συμβουλευτεί Ρώσους αξιωματούχους για το θέμα αυτό, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μόσχα τον Ιανουάριο.

Αντιδράσεις και Ενστάσεις

Τόσο η αντιπολίτευση όσο και οι ίδιες οι ΜΚΟ θεωρούν τον νόμο ως μια προσπάθεια «εκφοβισμού» όσων εκφράζουν διαφορετικές απόψεις, καθώς και ως μια προσέγγιση προς τη Ρωσία. Έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ΜΚΟ καλούνται να αποκαλύπτουν στις αρχές, σε ετήσια βάση, τις πηγές χρηματοδότησής τους, την ταυτότητα των μεγάλων δωρητών τους, καθώς και τα στοιχεία των μελών τους. Η εφαρμογή του νόμου ξεκινά από τον προσεχή Ιούνιο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο κοινοβούλιο, αναφέρθηκε πολλές φορές το όνομα του δισεκατομμυριούχου φιλάνθρωπου Τζορτζ Σόρος, καθώς και το ίδρυμά του που προωθεί τη φιλελεύθερη δημοκρατία, το οποίο θεωρείται «μαύρο πρόβατο» από πολλούς ηγέτες.

Η Ουγγαρία είχε εγκρίνει έναν παρόμοιο νόμο το 2017, ο οποίος όμως ακυρώθηκε αργότερα, καθώς κρίθηκε ότι παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων, τον σεβασμό στην ιδιωτικότητα και το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι.

δειτε ακομα

δειτε ακομα