Ο Σλοβάκος υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Κάλινιακ ανέφερε πως η Ουκρανία ίσως χρειαστεί να παραχωρήσει κάποιο από το έδαφός της για την επίτευξη της ειρήνης, σχεδόν τρία χρόνια μετά την αρχή της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής.
Ο κ. Κάλινιακ τόνισε την «πραγματικότητα» που επικρατεί στο πεδίο της μάχης ενώ σχολίαζε στη διάρκεια μιας συνέντευξης στο κρατικό κανάλι TA3.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η Σλοβακία έχει συμφέρον να τελειώσει ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό, και γι’ αυτό το λόγο η χώρα του προσπαθεί να μεσολαβήσει, προσφέροντας να φιλοξενήσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και ζητώντας άμεση κατάπαυση του πυρός.
«Η Ουκρανία δεν μπορεί να φαντάζεται ότι θα γίνει γειτονική με χώρες όπως η Γερμανία και η Ελβετία, αφού πάντα θα έχει μεγάλα σύνορα με τη Ρωσία», δήλωσε ο κ. Κάλινιακ.
Ο Σλοβάκος υπουργός αναγνώρισε ότι η Μόσχα παραβίασε το διεθνές δίκαιο με την εισβολή της, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το ποιος είναι ο επιτιθέμενος. Ωστόσο, επισήμανε την ανάγκη να εξετάσουμε την ευρύτερη εικόνα και τι συμβαίνει σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπου δεν τηρούνται τα ίδια μέτρα.
Η ένταση μεταξύ Σλοβακίας και Ουκρανίας έχει αυξηθεί πρόσφατα, καθώς το Κίεβο ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου θα σταματήσει τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου, προκαλώντας αντιδράσεις στο Μπρατισλάβα.
Η ουκρανική κυβέρνηση κατανοεί ότι θα χάσει σημαντικά έσοδα από τις διόδους, ωστόσο επιθυμεί να περιορίσει τη δυνατότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο μέσω των εξαγωγών υδρογονανθράκων στην Ευρώπη.
Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο προειδοποίησε την Παρασκευή ότι η Μπρατισλάβα μπορεί να απαντήσει στην κίνηση αυτή με τον τερματισμό των ενεργειακών εξαγωγών προς το Κίεβο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θεώρησε την απειλή ως «διαταγή» που δόθηκε από το Κρεμλίνο στον κ. Φίτσο, προφανώς αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα.
Ο κ. Φίτσο έχει ασκήσει συχνά κριτική στην πολιτική της Δύσης σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, και έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις από το Κίεβο, καθώς και από άλλους Ευρωπαίους εταίρους του, για το ταξίδι του στη Ρωσία.