Η γερμανική οικονομία φαίνεται να αντιμετωπίζει προκλήσεις, με ανησυχίες για ύφεση και εμπορικές εντάσεις να σκιάζουν τις προοπτικές. Ας εξετάσουμε τις τελευταίες εξελίξεις.
Ανησυχίες για την πορεία της γερμανικής οικονομίας
Οι οικονομικοί αναλυτές εκφράζουν αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την οικονομική κατάσταση της Γερμανίας, καθώς το ενδεχόμενο μιας δεύτερης συνεχόμενης χρονιάς ύφεσης, σε συνδυασμό με την αύξηση των εμπορικών εντάσεων υπό τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, δημιουργούν ένα κλίμα αβεβαιότητας. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW για τη Γερμανία κατέγραψε πτώση στις 10,3 μονάδες τον Ιανουάριο, υποδεικνύοντας ότι οι προσδοκίες της αγοράς δεν επιβεβαιώθηκαν. Αυτή η πτώση αντανακλά ανησυχίες για την αδύναμη ιδιωτική κατανάλωση, την περιορισμένη οικοδομική δραστηριότητα και τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις.
Ωστόσο, μια ελαφρώς θετική ένδειξη προήλθε από τον υποδείκτη που αξιολογεί την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, ο οποίος παρουσίασε μια μικρή βελτίωση, φτάνοντας στις -90,4 μονάδες. Παρά το γεγονός ότι παραμένει σε αρνητικό έδαφος, η βελτίωση αυτή υποδηλώνει ότι οι συνθήκες δεν έχουν επιδεινωθεί όσο φοβούνταν ορισμένοι αναλυτές.
Αντίθετα με τις αρνητικές προοπτικές για τη Γερμανία, οι οικονομολόγοι φαίνονται πιο αισιόδοξοι για την ευρωζώνη γενικότερα. Ο δείκτης ZEW για την ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1 μονάδα φτάνοντας τις 18,0 τον Ιανουάριο, ενώ η αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης παρέμεινε σταθερή στις -53,8 μονάδες.
Ύφεση, πολιτική αβεβαιότητα και οι επιπτώσεις τους
Ο πρόεδρος του ZEW, Ακιμ Βάμμπαχ, τόνισε ότι η οικονομική στασιμότητα στη Γερμανία και οι τρέχουσες γεωπολιτικές εντάσεις είναι οι κύριοι παράγοντες που οδήγησαν στην πτώση του δείκτη.
Η προοπτική μιας δεύτερης συνεχόμενης χρονιάς ύφεσης έχει επηρεάσει αρνητικά τις οικονομικές προσδοκίες στη χώρα. Η κατάσταση αυτή αποδίδεται στα πρόσφατα δημοσιευμένα αρνητικά στοιχεία για την ανάπτυξη του ΑΕΠ, καθώς και στις αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις, σύμφωνα με δηλώσεις του Βάμμπαχ.
Η αβεβαιότητα που περιβάλλει την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ μετά την πιθανή επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ συμβάλλει επίσης στη θολότητα των οικονομικών προοπτικών. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ είχε υποσχεθεί την επιβολή δασμών σε όλες τις εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από την Ευρώπη, γεγονός που προκαλεί ανησυχία.
Παρόλο που τα πρώτα εκτελεστικά διατάγματα δεν περιλάμβαναν νέους δασμούς, η δημιουργία μιας νέας “Υπηρεσίας Εξωτερικών Εσόδων” από την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την είσπραξη των δασμών, ενισχύει τις ανησυχίες για μια πιθανή στροφή σε μια πιο προστατευτική πολιτική.
Επιπλέον, η πολιτική αβεβαιότητα στη Γερμανία, με πρόωρες ομοσπονδιακές εκλογές να πλησιάζουν, και η αβεβαιότητα γύρω από την οικονομική πολιτική της νέας διακυβέρνησης Τραμπ επιτείνουν το ασταθές κλίμα.
Πολιτικές εξελίξεις και η πορεία προς τις εκλογές
Το πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία παραμένει σε αναταραχή ενόψει των πρόωρων ομοσπονδιακών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί, μετά την αποτυχία του τρικομματικού συνασπισμού του καγκελάριου Όλαφ Σολτς.
Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κεντροδεξιά CDU/CSU προηγείται στην πρόθεση ψήφου, ακολουθούμενη από το ακροδεξιό AfD. Το SPD του Σολτς και οι Πράσινοι ακολουθούν, ενώ η νεοσύστατη Συμμαχία της Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) φαίνεται να αποκτά δυναμική.
Τα μικρότερα κόμματα, όπως το FDP και το Die Linke, παραμένουν κοντά στο όριο του 5% για την είσοδό τους στη Bundestag, με τα αποτελέσματα των εκλογών να παραμένουν ανοιχτά.