Η άρση των περιορισμών στα χερσαία σύνορα των κρατών αυτών αποτελεί πραγματικά «ιστορική στιγμή», όπως δήλωσε ο Σαντόρ Πίντερ, υπουργός Εσωτερικών της Ουγγαρίας, που έχει αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Στη Βουκουρέστι και τη Σόφια, οι κυβερνήσεις χαιρέτισαν με ενθουσιασμό αυτήν την «ιστορική απόφαση», που ανοίγει νέους δρόμους συνεργασίας και κινητικότητας στην περιοχή.
Η πλήρης ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν κατέστη δυνατή μετά την άρση του προηγούμενου βέτο από την Αυστρία. Αν θυμηθούμε, η Βιέννη είχε αντιταχθεί το 2022 στην είσοδο των δύο χωρών στη συγκεκριμένη ζώνη, αλλά τελικά, τον περασμένο Μάρτιο, αποδέχτηκε την μερική τους ένταξη, περιορίζοντας όμως την εφαρμογή του εγγράφου στις αεροπορικές και θαλάσσιες πύλες. Φυσικά, υπάρχει και ο χάρτης πορείας για την πλήρη ελευθερία κυκλοφορίας.
Η ζώνη Σένγκεν αποτελεί την μεγαλύτερη περιοχή ελεύθερης κυκλοφορίας παγκοσμίως. Ιδρύθηκε το 1985, όταν οι χώρες Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Κάτω Χώρες και Λουξεμβούργο κατήργησαν τους συνοριακούς ελέγχους μεταξύ τους. Σήμερα, η ζώνη αυτή περιλαμβάνει 29 χώρες – 25 από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τις Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία, εξυπηρετώντας περίπου 420 εκατομμύρια πολίτες. Να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι στις εσωτερικές συνοριακές γραμμές με την Κύπρο παραμένουν σε ισχύ, ενώ η Ιρλανδία δεν συμμετέχει στο Σένγκεν.