Ο Πέδρο Σάντσεθ, ο Ισπανός πρωθυπουργός, προέβη σε σοβαρές καταγγελίες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν τις πλατφόρμες των κοινωνικών μέσων για να υπονομεύσουν τη δημοκρατία.
«Η τεχνολογία μπορεί να είχε σχεδιαστεί για να μας ελευθερώσει, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι έχει καταστεί εργαλείο καταπίεσης», τόνισε με έμφαση. Επισήμανε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που θα έπρεπε να προάγουν τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή, συχνά οδηγούν στην πόλωση και στη βία.
Προειδοποίησε ότι η περιορισμένη φύση των αναρτήσεων, όπως το μέγεθος κειμένων και η διάρκεια των βίντεο, σε συνδυασμό με την απουσία σωστών ελέγχων για την εγκυρότητα των πληροφοριών, ευνοούν την εξάπλωση της παραπληροφόρησης. Πλατφόρμες όπως το Twitter, το Facebook και το Instagram καταλήγουν να προάγουν ανέντιμες πρακτικές.
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τους τεχνολογικούς κολοσσούς ότι σχεδιάζουν τις πλατφόρμες τους με στόχο να διχάζουν και να χειραγωγούν την κοινωνία, προκειμένου να προωθήσουν τις δικές τους πολιτικές ατζέντες, αντικαθιστώντας τις πραγματικές ψήφους με «likes». Επιπλέον, επισήμανε ότι οι όροι του ψηφιακού κόσμου, που κατέστησαν δυνατές κοινωνικές κινήσεις όπως το #MeToo και οι διαμαρτυρίες για την κλιματική αλλαγή, χρησιμοποιούνται τώρα για να συγκεντρώσουν εξουσία και πλούτο στα χέρια λίγων, εις βάρος των δημοκρατικών αξιών.
«Το πραγματικό εμπόδιο στη δημοκρατία είναι η εξουσία που ασκούν οι ελίτ», δήλωσε. Κάλεσε να αναγνωρίσουμε πως οι πλούσιοι πιστεύουν ότι είναι πάνω από το νόμο και πως αυτή η νοοτροπία βλάπτει τη δημοκρατία. Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε ότι κατά την επόμενη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, θα υποβάλει προτάσεις για να γίνει ξανά ορατή η αξία των κοινωνικών μέσων, ζητώντας πιο αυστηρές ρυθμίσεις και έλεγχο των δισεκατομμυριούχων ιδιοκτητών.
Άλλα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνουν την πιστοποίηση των χρηστών και την καταπολέμηση των ψεύτικων προφίλ, χρησιμοποιώντας τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες. «Όπως ο ιδιοκτήτης ενός μικρού εστιατορίου λογοδοτεί αν το φαγητό του προκαλεί δηλητηρίαση, οφείλουν και οι δισεκατομμυριούχοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να λογοδοτούν για τις συνέπειες των αλγορίθμων τους», σημείωσε.
Ο Σάντσεθ έκανε αναφορά και σε ένα παλαιότερο άρθρο του Πίτερ Θίελ, ο οποίος είχε εκφράσει την άποψη ότι η ελευθερία και η δημοκρατία δεν είναι συμβατές μεταξύ τους. Πρόσφατα, ο Ισπανός πρωθυπουργός είχε κατηγορήσει τον Ελον Μασκ για ρόλο ηγεσίας στη διεθνή ακροδεξιά και είχε ζητήσει ενωμένες ενέργειες από την Ευρώπη κατά της “τεχνολογικής κάστας”.
Στον απόηχο των δηλώσεων αυτών, αναφέρθηκε στα μέτρα που είχε ήδη ανακοινώσει το Δεκέμβριο για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο.