Καταδίκη για απόπειρα δολοφονίας του συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι: Ο Χαντί Ματάρ, ο δράστης της επίθεσης εναντίον του διάσημου συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι, κρίθηκε ένοχος για την απόπειρα δολοφονίας που έλαβε χώρα το 2022 σε ένα ινστιτούτο τέχνης στην Νέα Υόρκη. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα τον τυφλωμό του Ρούσντι από το ένα μάτι.
Η δίκη, η οποία διήρκεσε τρεις εβδομάδες, παρουσίασε στους ενόρκους βίντεο που απεικόνιζαν τον 27χρονο Χαντί Ματάρ να κινείται προς τη σκηνή όπου ο Ρούσντι θα μιλούσε σχετικά με την ασφάλεια των συγγραφέων και την ελευθερία της έκφρασης. Ο 77χρονος συγγραφέας δέχθηκε πολλαπλές μαχαιριές στο κεφάλι, τον λαιμό, τον κορμό και το αριστερό χέρι, προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς. Επιπλέον του τυφλωμού, υποβλήθηκε σε χειρουργικές επεμβάσεις για τραύματα στο συκώτι και το έντερο.
Ο ίδιος ο Σαλμάν Ρούσντι ήταν από τους πρώτους μάρτυρες που κατέθεσαν στο Δικαστήριο της Κομητείας Τσαουτάκουα, στην πόλη Μέιβιλ, περιγράφοντας με ψυχραιμία την εμπειρία του και την πεποίθησή του ότι θα πεθάνει. Σημαντική στιγμή ήταν όταν έδειξε στους ενόρκους το τυφλό του μάτι, αφαιρώντας τα ειδικά γυαλιά που φορούσε.
Ο Χαντί Ματάρ κρίθηκε ένοχος για απόπειρα ανθρωποκτονίας δευτέρου βαθμού και επίθεση δευτέρου βαθμού. Η ενοχή του επεκτείνεται και στην επίθεση εναντίον του Χένρι Ρις, συνιδρυτή της Πόλης του Ασύλου του Πίτσμπουργκ, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που υποστηρίζει εξόριστους συγγραφείς. Ο Χένρι Ρις βρισκόταν επίσης στη σκηνή εκείνο το πρωί, ασκώντας καθήκοντα συντονιστή στη συζήτηση. Η υπόθεση του Χένρι Ρις και η σημασία της “Πόλης του Ασύλου του Πίτσμπουργκ”, αναδεικνύουν τη στήριξη στους συγγραφείς που αντιμετωπίζουν διώξεις.
Ο Σαλμάν Ρούσντι, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως άθεος, γεννήθηκε σε μουσουλμανική οικογένεια στο Κασμίρ της Ινδίας. Έχει δεχθεί απειλές θανάτου από το 1988, μετά τη δημοσίευση του μυθιστορήματος «Σατανικοί Στίχοι», το οποίο θεωρήθηκε «βλάσφημο» από τον τότε ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν, τον Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί. Οι “Σατανικοί Στίχοι” και η διαμάχη που προκάλεσαν, αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της λογοτεχνίας και της ελευθερίας της έκφρασης.
Μετά την επίθεση, ο Ματάρ δήλωσε στην εφημερίδα New York Post ότι ταξίδεψε από το σπίτι του στο Νιου Τζέρσεϊ, αφού είδε τη διαφήμιση της εκδήλωσης και της ομιλίας του Ρούσντι. Εξέφρασε την αντιπάθειά του προς τον συγγραφέα, κατηγορώντας τον για «επίθεση στο Ισλάμ». Επιπλέον, εξέφρασε έκπληξη για το γεγονός ότι ο Ρούσντι επέζησε της επίθεσης.
Ο Χαντί Ματάρ, που έχει διπλή υπηκοότητα, ΗΠΑ και Λιβάνου, δεν κατέθεσε κατά τη διάρκεια της δίκης του. Η ανακοίνωση της ποινής του αναμένεται. Οι ποινές για τις δύο επιθέσεις μπορεί να φτάσουν τα 25 και 7 χρόνια κάθειρξης αντίστοιχα.
Επιπλέον, εκκρεμεί σε βάρος του δίωξη σε ομοσπονδιακό επίπεδο με την κατηγορία ότι η απόπειρα δολοφονίας του Ρούσντι ήταν τρομοκρατική ενέργεια και για υλική υποστήριξη προς την Χεζμπολάχ, η οποία έχει χαρακτηριστεί από την Ουάσινγκτον ως «τρομοκρατική οργάνωση». Η σχετική δίκη θα διεξαχθεί στο Μπάφαλο. Η εμπλοκή της Χεζμπολάχ και η τρομοκρατική διάσταση της υπόθεσης, προσθέτουν ένα ακόμα επίπεδο πολυπλοκότητας στην ήδη σοβαρή υπόθεση.