Ρουμανία: Η Άνοδος της Δεξιάς

Κάθε βράδυ, χιλιάδες νέοι συγκεντρώνονται στις μεγάλες πόλεις της Ρουμανίας, διαδηλώνοντας κατά του εξτρεμισμού και υπέρ μιας ευρωπαϊκής προοπτικής. Μεγάλα ονόματα των κοινωνικών δικτύων απευθύνουν μηνύματα στους Ρουμάνους πολίτες, καλώντας τους να αντισταθούν στο ενδεχόμενο να δουν τη χώρα τους να βυθίζεται στο χάος. Καθώς οι διανοούμενοι παρατηρούν μια από τις πιο ανησυχητικές περιόδους στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, τα μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να προβάλουν οτιδήποτε άλλο.

Σύμφωνα με την DW, όλα άλλαξαν μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής (24 Νοεμβρίου 2024). Ο Καλίν Γκεοργκέσκου, ακροδεξιός υποστηρικτής του Πούτιν και προασπιστής του χριστιανορθόδοξου ρουμανικού φασισμού, κέρδισε αιφνιδιαστικά γύρω στο 23%.

Το προσεχές Σάββατο, οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές, ενώ σε μία εβδομάδα θα διεξαχθούν εκ νέου εκλογές για την προεδρία. Ένας αυξανόμενος αριθμός Ρουμάνων ανησυχεί ότι τα ακροδεξιά κόμματα θα μπορούσαν να αποκτήσουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αναδεικνύοντας έναν ακροδεξιό υποψήφιο ως πρόεδρο.

Αυτό το σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει τη Ρουμανία σε κατάσταση αναταραχής, προκαλώντας σοβαρές προκλήσεις για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ως η έκτη μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ και βασικός εταίρος του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η Ρουμανία ελέγχει σημαντικές στρατηγικές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένου ενός κρίσιμου σταθμού πυραυλικής άμυνας και της μεγαλύτερης αεροπορικής βάσης στην περιοχή. Ένα σημαντικό ποσοστό της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία διέρχεται μέσα από τη Ρουμανία, η οποία γειτνιάζει με τη Μαύρη Θάλασσα και παίζει καίριο ρόλο στη μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία. Οι γεωπολιτικές της αξίες είναι υψηλότερες συγκριτικά με χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία.

Η αύξηση δημοτικότητας ενός ακροδεξιού υποψηφίου, ο οποίος εμφανέστατα προσπαθεί να προβάλει χριστιανικές αξίες, δεν είναι απλή συγκυρία. Η ιστορία της Ρουμανίας είναι γεμάτη από τραγωδίες. Η μνήμη του φιλοφασίστα δικτάτορα Ίον Αντονέσκου και του αυταρχικού Νικολάε Τσαουσέσκου, οι οποίοι καλλιέργησαν έναν τύπο μεσσιανισμού, σίγουρα έχει επηρεάσει την τρέχουσα πολιτική σκηνή. Κατά την εποχή του Τσαουσέσκου, η Ρουμανία υπήρξε μάρτυρας μιας από τις πιο σκληρές δικτατορίες στην περιοχή.

Η Ρουμανία υφίστατο μια αιματηρή ανατροπή το 1989, με πάνω από χίλιους θανάτους. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1999, η χώρα βρέθηκε στο χείλος του εμφυλίου πολέμου κατά τη διάρκεια μιας εξέγερσης ανθρακωρύχων. Το 2000, ο υπερεθνικιστής Κορνέλιου Βαντίμ Τούντορ, που είχε εκφράσει τα «πιστεύω» του για τον Τσαουσέσκου, ήρθε κοντά στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ωστόσο, επικράτησε ο Ίον Ιλιέσκου, πρώην κομμουνιστής που μετακόμισε στη δημοκρατία. Ο Ιλιέσκου είχε συμμετοχή στους θανάτους μετά την πτώση του Τσαουσέσκου και αργότερα ίδρυσε το PSD, που αν και χαρακτηρίστηκε σοσιαλδημοκρατικό, διακρίνεται για τα λαϊκιστικά και εθνικιστικά του χαρακτηριστικά.

δειτε ακομα

δειτε ακομα