Ο Κονσταντίν Μαλοφέεφ, ένας Ρώσος χρηματιστής με εθνικιστικές ιδέες που είναι αντικείμενο οικονομικών κυρώσεων από τη Δύση, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg News ότι η Ρωσία θα μπορούσε να απορρίψει μια πιθανή συμφωνία, ζητώντας περισσότερες παραχωρήσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός νομικά δεσμευτικού καθεστώτος ουδετερότητας για το Κίεβο. Επιπλέον, ανέφερε ότι οι πιθανότητες για μια συμφωνία με τον Τραμπ είναι “50-50”.
Οι δηλώσεις του Μαλοφέεφ προσθέτουν νέα διάσταση στη συζήτηση περί μιας συνεχιζόμενης σύγκρουσης, καθώς φανερώνουν τη διστακτικότητα της Μόσχας να προχωρήσει σε μια ταχεία συμφωνία, παρά τις εκκλήσεις του Τραμπ για άμεσο τερματισμό της κρίσης. Αν και δεν κατέχει επίσημο αξίωμα στη ρωσική κυβέρνηση, η φωνή του διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση των πολιτικών του Κρεμλίνου και έχουν επενδυθεί εκατομμύρια σε αυτό το εγχείρημα μέσω του τηλεοπτικού του σταθμού Tsargrad.
“Είναι κρίσιμο η επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ να κατανοήσει ότι η εκεχειρία δεν είναι ένα δώρο που μπορεί να περιμένει η Ρωσία, ούτε ότι θα ενδώσουμε μόλις αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις”, είπε ο ολιγάρχης από το Ντουμπάι. “Μια εκεχειρία τώρα θα ωφελήσει την Ουκρανία και τις ΗΠΑ, αλλά για εμάς δεν θα φέρει κανένα όφελος – γιατί κερδίζουμε”, πρόσθεσε.
Η Ρωσία φαίνεται να καταγράφει πρόοδο στην ανατολική Ουκρανία, με τις δυνάμεις της να καταλαμβάνουν περισσότερα ουκρανικά εδάφη τις τελευταίες εβδομάδες απ’ ότι σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του έτους. Οι πληροφορίες δείχνουν ότι η Μόσχα εστιάζει στην ενίσχυση αυτών των κερδών, και η πρόσφατη στήριξη των ΗΠΑ προς το Κίεβο, περιλαμβάνοντας τη δυνατότητα μεγάλων πλήγματων μέσα στη Ρωσία, δεν σίγουρα μπορεί να αλλάξει την τροχιά του πολέμου.
Ο Μαλοφέεφ υποστήριξε επίσης τις πρόσφατες δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολόντιμιρ Ζελένσκι, ο οποίος δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να αποδεχθεί μια εκεχειρία χωρίς άμεση επιστροφή των κατεχόμενων εδαφών, εφόσον λάβει εγγυήσεις ασφαλείας από το ΝΑΤΟ για τις ελεύθερες περιοχές. Ο Ρώσος επιχειρηματίας το χαρακτήρισε αυτό ως “σημείο καμπής”, δείχνοντας ότι ο Ζελένσκι είναι διατεθειμένος να τερματίσει τον πόλεμο χωρίς να απαιτήσει την επιστροφή όλων των εδαφών.
Ωστόσο, ο Ζελένσκι επιχείρησε αργότερα να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, δηλώνοντας ότι δεν υπήρχαν συγκεκριμένες προτάσεις για τέτοιες συνθήκες. Ακόμα και αυτή η προσπάθεια για τερματισμό του πολέμου, όμως, δεν φαίνεται ικανοποιητική για τη Μόσχα. Σύμφωνα με τον Μαλοφέεφ, η Ρωσία δεν θα σταματήσει τις εχθροπραξίες έως ότου η Ουκρανία αλλάξει το σύνταγμά της ώστε να καταστήσει νομικά δεσμευμένο το καθεστώς της ουδετερότητάς της και να αποκλείσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, καθώς και να συμφωνήσει σε αυστηρούς περιορισμούς στο μέγεθος του στρατού της και στη διακοπή προμηθειών όπλων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της.
Οι παρατηρήσεις του Μαλοφέεφ συμπίπτουν με τις δηλώσεις ανώτερων Ρώσων αξιωματούχων, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες έχουν τονίσει ότι ο τερματισμός της σύγκρουσης στην Ουκρανία παραμένει μάλλον απίθανη προοπτική.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε τις απαιτήσεις ότι η Ουκρανία πρέπει να αφοπλιστεί, να δηλώσει ουδετερότητα και να αναγνωρίσει τις νέες “πολιτικο-εδαφικές πραγματικότητες”, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην κυβερνητική εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta.
Εν τω μεταξύ, ο Πούτιν συνεχίζει να διατηρεί σκληρή ρητορική, προειδοποιώντας ότι οι δυνάμεις του θα μπορούσαν να επιτεθούν “σε κέντρα λήψης αποφάσεων” στην ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, με νέους βαλλιστικούς πυραύλους, ως αντίποινα για επιθέσεις στη Ρωσία με δυτικούς πυραύλους.
Αν υποθέσει κανείς ότι οι απαιτήσεις του Κρεμλίνου θα μεταβληθούν μόλις αναλάβει η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, αυτό θα ήταν ένα στρατηγικό λάθος, καταλήγει ο Μαλοφέεφ – ένα λάθος που μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση και σε συγκρούσεις με την κυβέρνηση Τραμπ.