Μια νέα αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου είναι γεγονός, καθώς οι ροές ρωσικού αερίου προς την κεντρική Ευρώπη διακόπηκαν μέσω Ουκρανίας. Η Gazprom σταμάτησε την παροχή αερίου σε χώρες όπως η Αυστρία, η Σλοβακία και η Μολδαβία για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια. Στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο, οι χονδρικές τιμές έχουν ξεπεράσει τα 50€ ανά θερμική μεγαβατώρα, επίπεδα που ήταν κανονικά σε χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2023.
Ο αναλυτής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Φίλιπ Λάουσμπεργκ, ανέφερε ότι «υπάρχουν εναλλακτικές, αλλά πιθανόν θα κοστίζουν περισσότερο από το ρωσικό αέριο. Οι χώρες που θα επηρεαστούν περισσότερο από τις αυξήσεις είναι η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, γεγονός που μπορεί να σας επηρεάσει στις τιμές ενέργειας και στο κόστος διαβίωσης των πολιτών».
Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει έλλειψη 15 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ρωσικού αερίου, το οποίο διακινούνταν μέσω Ουκρανίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η ΕΕ δηλώνει έτοιμη να καλύψει τις ανάγκες της, καθώς «η ευρωπαϊκή υποδομή αερίου είναι αρκετά ευέλικτη και μπορεί να προμηθεύσει αέριο από άλλες πηγές στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη». Το μέλος του Ατλαντικού Συμβουλίου, Σουρίγια Τζαγιάντι, πρόσθεσε πως «το ρωσικό αέριο συνεχίζει να φτάνει στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Turkstream και άλλων εναλλακτικών οδών. Η Ευρώπη έχει επίσης αυξήσει τις εισαγωγές LNG κατά 25% από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».
Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα αναγκάζεται να αντιμετωπίσει αυξήσεις στις τιμές, καθώς προμηθεύεται ρωσικό αέριο μέσω του αγωγού Turkstream, που διασχίζει την Τουρκία, και αζέρικο αέριο μέσω του αγωγού Tap. Διαθέτει επίσης δύο μονάδες LNG, μία στη Ρεβυθούσα και μία στην Αλεξανδρούπολη.
Σοβαρά προβλήματα στη θέρμανση αντιμετωπίζει η αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία, και όλοι αναμένουν την κατάσταση στις υπογειες αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης, οι οποίες είναι φουλ στο 72,2%, αλλά αδειάζουν πιο γρήγορα λόγω του αυστηρού χειμώνα.
Πώς θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές;
Προβλέπεται ότι οι καταναλωτές θα είναι αυτοί που θα επωμιστούν το κόστος μετά την απόφαση της Ουκρανίας να κλείσει τη ροή του φυσικού αερίου.
Η συζήτηση τώρα αφορά το κόστος του υγροποιημένου φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ευρώπη κυρίως από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, όπως το Κατάρ. Οι τιμές αυτές είναι σαφώς υψηλότερες από αυτές του ρωσικού αερίου που προμηθευόταν μέσω της παραδοσιακής οδού. Σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου Ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αυτή η διαφορά τιμής αγγίζει το 40%, με το ρωσικό αέριο να κοστίζει 400 δολάρια ανά εκατομμύριο κυβικά μέτρα, δηλαδή περίπου 35 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, όταν η τιμή του LNG φτάνει τα 50 ευρώ.
Επιπλέον, η Ελλάδα απολαμβάνει φθηνότερο ρωσικό αέριο μέσω Turkstream, αλλά η αύξηση στις τιμές στο ολλανδικό χρηματιστήριο επηρεάζει και τις τιμές ενέργειας, κάτι που μπορεί να γίνει εμφανές στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας από τον Ιανουάριο.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αντέχουν επιπλέον αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου καταναλώνεται για τη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, περίπου 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα από τα 5 δισεκατομμύρια που εισάγει η Ελλάδα χρησιμοποιούνται για αυτόν τον σκοπό, καθιστώντας τις αυξήσεις στις τιμές άμεσες και ορατές.