Ρωσία: Γιατί θα κυριαρχεί στην πυρηνική ενέργεια για χρόνια;

Ένα γεωπολιτικό παιχνίδι κυριαρχίας βρίσκεται σε εξέλιξη, με την Ρωσία να πρωταγωνιστεί μέσω των πυρηνικών της φιλοδοξιών.

Η Στρατηγική της Ρωσίας στην Πυρηνική Ενέργεια

Η Ρωσία επενδύει δυναμικά στην πυρηνική ενέργεια, με στόχο να εδραιώσει τη γεωπολιτική της θέση. Η χώρα δραστηριοποιείται σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές, η Κίνα, η Αίγυπτος, η Ινδία, το Ιράν και η Τουρκία, κατασκευάζοντας πάνω από 10 πυρηνικές μονάδες στο εξωτερικό. Ένας ανώτατος αξιωματούχος του Κρεμλίνου αναφέρει ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών που προκύπτουν από την τεχνητή νοημοσύνη και τις αναδυόμενες αγορές.

Το bne IntelliNews επισημαίνει ότι το ουράνιο αναδεικνύεται ως η κορυφαία ενεργειακή πηγή, εκτοπίζοντας το φυσικό αέριο, με τη Ρωσία να διατηρεί ηγετική θέση στην παραγωγή εμπλουτισμένου πυρηνικού καυσίμου.

Κρεμλίνο

Εδραίωση Δεσμών Μέσω της Πυρηνικής Ενέργειας

Οι πυρηνικές εξαγωγές της Ρωσίας αυξάνονται, με τη χώρα να συνάπτει μακροπρόθεσμες συμφωνίες για την προμήθεια καυσίμων και υπηρεσιών για τους ρωσικούς πυρηνικούς σταθμούς, με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων με διάφορες χώρες. Παρά τις σαρωτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία παραμένει ένας από τους κύριους προμηθευτές πυρηνικής ενέργειας.

Ο Μπόρις Τιτόφ, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, μίλησε στους Financial Times για τις φιλοδοξίες της Ρωσίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Φυσικό αέριο

Η Παγκόσμια Ζήτηση για Πυρηνική Ενέργεια

Η ζήτηση για πυρηνική ενέργεια αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας προβλέπει αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας κατά 155% έως το 2050, φτάνοντας τα 950 GW.

Σύμφωνα με μελέτη του Νορβηγικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων, η Ρωσία έχει αναπτύξει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει την κατασκευή αντιδραστήρων, την προμήθεια καυσίμων και συναφείς υπηρεσίες σε 54 χώρες.

Ο Τιτόφ τόνισε ότι σημαντικά έργα, όπως το εργοστάσιο Paks 2 στην Ουγγαρία, καθώς και τα προγράμματα στην Τουρκία και το Μπαγκλαντές, συμβάλλουν στην ενίσχυση της στρατηγικής της Ρωσίας. Επιπλέον, η Ρωσία εξετάζει σχέδια για μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες στο Ουζμπεκιστάν και έχει υπογράψει συμφωνίες με την κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Ρωσία κατέχει πάνω από το 1/3 όλων των νέων αντιδραστήρων που είναι υπό κατασκευή παγκοσμίως.

Οι Αντιδράσεις της Δύσης και οι Προκλήσεις

Οι δυτικές κυβερνήσεις προσπαθούν να περιορίσουν την επιρροή της Ρωσίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν τις εισαγωγές ρωσικού εμπλουτισμένου ουρανίου, ενώ πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αναζητούν εναλλακτικούς προμηθευτές για τα καύσιμα των σοβιετικής κατασκευής αντιδραστήρων.

Ωστόσο, η Ουγγαρία, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, εξακολουθεί να υποστηρίζει τη συνεργασία με τη Ρωσία, αψηφώντας τα περιοριστικά μέτρα. Οι αντιφάσεις στην ενεργειακή πολιτική της ΕΕ είναι εμφανείς, καθώς η προσπάθεια απεξάρτησης από τις ρωσικές πυρηνικές προμήθειες αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις.

Ο νέος Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Dan Jørgensen, ανακοίνωσε ότι θα αξιολογήσει ολόκληρη την αλυσίδα πυρηνικού εφοδιασμού στο πλαίσιο των ευρύτερων κυρώσεων. Ωστόσο, η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν απορρίψει τέτοιες κινήσεις, με τον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίκο να δηλώνει ότι οι κυρώσεις που θα έβλαπταν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα ήταν «απαράδεκτες».

δειτε ακομα

δειτε ακομα