Η Μόσχα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανέναρξης των πυρηνικών δοκιμών, σύμφωνα με ανακοινώσεις του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, οι οποίες μεταδόθηκαν σήμερα. Ο Ριάμπκοφ κλήθηκε από το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS να σχολιάσει αν εξετάζουν τις πυρηνικές δοκιμές και δήλωσε πως το θέμα είναι «ανοιχτό», κυρίως εξαιτίας των «εχθρικών πολιτικών των ΗΠΑ». «Η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη και αξιολογούμε διαρκώς όλες τις παραμέτρους του ζητήματος», πρόσθεσε.
Αυτές οι δηλώσεις υποδεικνύουν μία σημαντική αλλαγή στη στάση της Μόσχας. Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Ριάμπκοφ είχε δηλώσει, επικαλούμενος τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι το Κρεμλίνο δεν θα προχωρούσε σε δοκιμές πυρηνικών όπλων, εκτός αν οι ΗΠΑ έκαναν το ίδιο.
Η τελευταία δοκιμή πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία πραγματοποιήθηκε το 1990, ένα χρόνο πριν τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Ωστόσο, ο Πούτιν νωρίτερα αυτόν τον μήνα υποβάθμισε τους όρους του ρωσικού στρατιωτικού δόγματος σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων, αναφέροντας ότι αυτοί οι όροι θα μπορούσαν να επανεξεταστούν σε περίπτωση που υπάρξουν συμβατικές επιθέσεις κατά της Ρωσίας ή της συμμάχου της, Λευκορωσίας, που δημιουργούν «απειλή για την εθνική κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα».
Αυτή η αλλαγή στάσης έρχεται ως αντίδραση στην υποστήριξη που προσφέρει η Ουάσιγκτον στο Κίεβο, δίνοντας το πράσινο φως για τη χρήση δυτικών πυραύλων σε στόχους βάθους εγγύς στη ρωσική επικράτεια.
Οι δοκιμές πυρηνικών όπλων της Ρωσίας διεξάγονται κυρίως στο απομακρυσμένο αρχιπέλαγος Νόβαγια Ζεμλιά, στη βόρεια περιοχή του Αρκτικού Ωκεανού, όπου η Σοβιετική Ένωση πραγματοποίησε πάνω από 200 δοκιμές κατά τη διάρκεια των ετών.
Πέρυσι, ο Πούτιν υπέγραψε νόμο που ακυρώνει την επικύρωση της διεθνούς συνθήκης για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών, σημειώνοντας ότι η απόφαση αυτή αποσκοπεί στο να ευθυγραμμίσει τη Ρωσία με τις ΗΠΑ, οι οποίες μπορεί να έχουν υπογράψει τη συμφωνία, όμως δεν την έχουν επικυρώσει.