Ρομπότ εμπνευσμένο από το χταπόδι που αποφασίζει αυτόνομα πώς να κρατά με ακρίβεια αντικείμενα

Μια καινοτόμος προσέγγιση στη ρομποτική εμπνέεται από τη φυσική ευφυΐα των χταποδιών, φέρνοντας επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο τα ρομπότ αντιλαμβάνονται και αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους.

Ρομπότ μαλακής ρομποτικής με «αναρροφητική νοημοσύνη» εμπνευσμένη από χταπόδια

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπρίστολ ανέπτυξαν ένα μαλακό ρομπότ που ελέγχεται μέσω της αίσθησης της αναρρόφησης, για να κινείται και να πιάνει αντικείμενα με αξιοσημείωτη επιδεξιότητα. Η τεχνολογία αυτή βασίζεται στην έμπνευση από το νευρικό σύστημα των χταποδιών, τα οποία χρησιμοποιούν τους πλούσιους σε αισθητήρες αναρροφητήρες τους για να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους και να πραγματοποιούν πολύπλοκες κινήσεις.

Αυτό το μαλακό ρομπότ δεν λειτουργεί απλώς ως κολλητικό μέσω αναρρόφησης, αλλά μπορεί και να «αισθάνεται» το περιβάλλον του, αναγνωρίζοντας αν αγγίζει αέρα, νερό ή τραχιά επιφάνεια και προσαρμόζοντας ανάλογα τη δύναμη της σύλληψης, χωρίς την ανάγκη κεντρικού υπολογιστή, κάτι που το καθιστά εξαιρετικά αποδοτικό και ευέλικτο.

Η νευρομυϊκή ιεραρχία των χταποδιών ως πρότυπο για εξελιγμένους μηχανισμούς

Σύμφωνα με την μελέτη στο Science Robotics, τα χταπόδια αξιοποιούν μια εξελιγμένη ιεραρχία νευρομυϊκής λειτουργίας που συνδυάζει τοπικά υδραυλικά κυκλώματα και κεντρική νοημοσύνη, επιτρέποντάς τους να χειρίζονται το σώμα τους με επιδεξιότητα και ακρίβεια.

Το μαλακό ρομπότ μιμείται αυτήν τη δομή: μέσω του συστήματος αναρρόφησης, μπορεί να πραγματοποιεί πολύπλοκες κινήσεις όπως την προσαρμοστική καμπύλωση των πλοκαμιών και τη σύλληψη αντικειμένων με άγνωστη γεωμετρία, χάρη στην ενσωματωμένη «αναρροφητική νοημοσύνη».

Πολυτροπική αντίληψη και εφαρμογές της «αναρροφητικής νοημοσύνης»

Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει στα ρομπότ να αναγνωρίζουν και να διαχωρίζουν διαφορετικά περιβαλλοντικά ερεθίσματα, όπως η υφή και η φυσική κατάσταση των αντικειμένων, και να προβλέπουν την ποσότητα δύναμης που χρειάζεται για ασφαλή και αποτελεσματική αλληλεπίδραση.

  • Ασφαλής συλλογή φρούτων στη γεωργία με ευαίσθητο χειρισμό που προστατεύει τα προϊόντα.
  • Διαχείριση εύθραυστων αντικειμένων σε βιομηχανικό περιβάλλον, όπου η ακρίβεια και η προσαρμοστικότητα είναι κρίσιμες.
  • Ιατρικοί εφαρμογές όπως η αγκύρωση εργαλείων στο σώμα χωρίς να προκαλείται βλάβη.
  • Ανάπτυξη μαλακών παιχνιδιών και φορητών εργαλείων που αλληλεπιδρούν με ασφάλεια με τον άνθρωπο.

Η «αναρροφητική νοημοσύνη» συνδυάζει την ευφυΐα, την ευελιξία και την οικονομία ενέργειας, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τη ρομποτική με βιολογικές επιρροές, ικανή να φέρει θετικές αλλαγές σε πολλούς κλάδους.

δειτε ακομα

δειτε ακομα