Η ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) είναι πιο απαραίτητη από ποτέ, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιλαμβάνονται τη βαρύτητα της εξουσίας, δήλωσε η Ρομπέρτα Μέτσολα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στις Βρυξέλλες, έχει ξεκινήσει μια συζήτηση σχετικά με το ποιος ηγέτης θα μπορούσε να αναλάβει τον ρόλο του «διαμεσολαβητή» με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία πρόσφατα επανεξελέγη στον Λευκό Οίκο, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα της πρώτης θητείας του.
Σημαντικές φιγούρες, όπως ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, και η Ιταλίδα ομόλογός του, Τζόρτζια Μελόνι, οι οποίοι ανήκουν στην ευρωπαϊκή ακροδεξιά, φαίνεται να επιθυμούν έναν τέτοιο ρόλο.
«Κατά τη γνώμη μου, κανένας μοναδικός ηγέτης δεν μπορεί να γίνει τόσο αποτελεσματικός συνομιλητής όσο η ΕΕ. Η δύναμή μας έγκειται στο γεγονός ότι εκφραζόμαστε με μία φωνή και όχι με είκοσι επτά ξεχωριστές φωνές. Είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιλαμβάνονται την γλώσσα της εξουσίας,» τόνισε η Ρομπέρτα Μέτσολα.
Η πρόεδρος ανέφερε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι «αφελής» όσον αφορά την εκπροσώπηση των αμερικανικών συμφερόντων από την κυβέρνηση Τραμπ. «Αυτό το φαινόμενο δεν είναι νέο στην αμερικανική ιστορία […] Εξελέγηκα από τους Ευρωπαίους, επομένως είναι υποχρέωσή μας να προασπίσουμε τις ευρωπαϊκές οικογένειες, τη βιομηχανία και τα προϊόντα μας. Χρειάζεται να δείξουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση», πρόσθεσε.
Επίσης, τόνισε ότι η επιθυμία για ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων πρέπει να παραμείνει ακλόνητη, εστιάζοντας κυρίως όσα μας ενώνουν.
«Η συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών εκτείνεται σε τομείς πέρα από την πολιτική. Η κοινή μας ιστορία, αξίες όπως η ελευθερία, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και οι ανοιχτές κοινωνίες και αγορές, συνιστούν τη βάση της συμμαχίας μας», πρόσθεσε.
«Στις συνομιλίες μου με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, θα επιδιώξω να ευθυγραμμιστούμε με τους Αμερικανούς σχετικά με την παροχή κοινών λύσεων σε παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η ανάγκη στήριξης της Ουκρανίας», δήλωσε.
«Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να ενισχύσουμε τους διατλαντικούς δεσμούς σε τομείς όπως η άμυνα, το εμπόριο και οι παγκόσμιες υποθέσεις, αντί να εστιάζουμε σε διδαχές ή, ακόμη χειρότερα, να εμπλέκουμε σε ηθικολογία ζητήματα όπου ίσως έχουμε διαφορετικές απόψεις. Το διμερές εμπόριο βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, γεγονός που δείχνει τη σημασία που έχουν οι δύο εταίροι ο ένας για τον άλλον», κατέληξε.