Μια σημαντική ανακοίνωση από την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς αποκάλυψε την πρόοδο των συνομιλιών που διεξάγονται στην Ντόχα. Η οργάνωση υπογράμμισε πως οι διαπραγματεύσεις έχουν εισέλθει στην «τελική φάση» και ότι υπάρχουν ελπίδες πως θα καταλήξουν σε μια «σαφή και περιεκτική συμφωνία». Οι εκπρόσωποι της Χαμάς ενημέρωσαν επίσης τις παλαιστινιακές παρατάξεις για τις εξελίξεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ του HellasJournal.
Στους κυριότερους στόχους των συνομιλιών περιλαμβάνεται η τερματισμός των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας και η ανταλλαγή ομήρων με παλαιστίνιους κρατούμενους, ως πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ειρήνης. Οι διαμεσολαβητές από το Κατάρ έχουν ήδη αποστείλει ένα σχέδιο πρότασης στο Ισραήλ και τη Χαμάς με τις λεπτομέρειες για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου.
Μια εβδομάδα πριν τη διόρθωση της ηγεσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον Ντόναλντ Τραμπ να αναμένει την προεδρία, αξιωματούχοι αναφέρουν ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες και είναι αισιόδοξοι για μια διορθωτική συμφωνία.
Κύρια σημεία της προτεινόμενης συμφωνίας:
– Επιστροφή ομήρων: Στο πρώτο στάδιο, προβλέπεται η απελευθέρωση 33 ομήρων, περιλαμβάνοντας παιδιά, γυναίκες και άνδρες άνω των 50 ετών. Το Ισραήλ πιστεύει ότι οι περισσότεροι εκ των ομήρων είναι ζωντανοί, αλλά δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από τη Χαμάς.
– Διάρκεια του πρώτου σταδίου: Το πρώτο στάδιο αναμένεται να διαρκέσει 60 ημέρες. Αν όλα πάνε καλά, οι διαπραγματεύσεις για το επόμενο στάδιο θα αρχίσουν μετά από 16 ημέρες, κατά το οποίο οι υπόλοιποι εν ζωή όμηροι θα απελευθερωθούν.
– Ανταλλαγή κρατουμένων: Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα απελευθερώσει πάνω από 1.000 παλαιστίνιους φυλακισμένους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουν καταδικαστεί για θανατηφόρες επιθέσεις.
– Αποχώρηση στρατευμάτων: Η αποχώρηση θα είναι σταδιακή, με τις ισραηλινές δυνάμεις να παραμένουν κοντά στα σύνορα για την προστασία των ισραηλινών πόλεων και χωριών.
– Ρυθμίσεις ασφαλείας: Θα υπάρξουν μέτρα ασφαλείας στο Διάδρομο της Φιλαδέλφειας, με το Ισραήλ να αποχωρεί από συγκεκριμένα τμήματα της περιοχής μετά τις πρώτες λίγες ημέρες της συμφωνίας.
– Ανθρωπιστική βοήθεια: Σημαντική αύξηση ανθρωπιστικής βοήθειας θα παρέχεται στους κατοίκους της Γάζας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις. Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν εντάσεις σχετικά με την ποσότητα βοήθειας που φτάνει στους αναγκεμένους.
– Μελλοντική διοίκηση της Γάζας: Πολλά ερωτήματα παραμένουν ανοιχτά σχετικά με το ποιος θα αναλάβει τη διοίκηση της Γάζας μετά τον πόλεμο. Το Ισραήλ απορρίπτει την πιθανότητα να παραμείνει η Χαμάς στην εξουσία και δεν προτίθεται να παραδώσει την ασφάλεια στη Γάζα, αναμένοντας τη δημιουργία μιας μεταρρυθμισμένης Παλαιστινιακής Αρχής ως πιθανή λύση.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, και η διεθνής κοινότητα έχει εκφράσει την επιθυμία να δει την περιοχή να διοικείται από Παλαιστίνιους, σε συνεργασία ώστε να διασφαλιστεί η διαρκής ειρήνη και η ευημερία των πολιτών.