Ψηφίστηκε ο Νόμος Τραμπ για την Παράνομη Μετανάστευση από το Κογκρέσο

Ο νόμος κατά της παράνομης μετανάστευσης εγκρίθηκε από το Κογκρέσο, μια σημαντική κίνηση που εντάσσεται στις προτεραιότητες του προεδρικού γραφείου του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του. Η απόφαση αυτή, αν και είχε προαναγγελθεί, φέρνει στο προσκήνιο το θέμα της μετανάστευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο εν λόγω νόμος θα επιτρέπει την αυτόματη κράτηση των παράνομων μεταναστών που αντιμετωπίζουν ποινικές κατηγορίες, με την υποστήριξη των ομοσπονδιακών δυνάμεων. Η έγκρισή του έγινε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι κατέχουν την πλειοψηφία, με ψήφους 263 υπέρ και 156 κατά.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι περίπου σαράντα Δημοκρατικοί ψήφισαν θετικά, υποδεικνύοντας την εξέλιξη και τις αλλαγές που συντελούνται στη στάση του πολιτικού σκηνικού απέναντι στη μετανάστευση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμενόταν να υπογράψει το νόμο άμεσα, καθώς κατά την τελετή ορκωμοσίας του επανέλαβε τη δέσμευση του να απελάσει «μειονότητες που είναι εγκληματίες», αναφέροντας ότι θα τους στείλει «εκεί που ανήκουν».

«Οι ξένοι εγκληματίες πρέπει να κρατούνται, να απελαύνονται και να μην επιτρέπεται ποτέ η επιστροφή τους στη χώρα μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Μάικ Τζόνσον, χρησιμοποιώντας μεγάλα γράμματα για να τονίσει τη λέξη «ποτέ».

Αντίθετα, η Δημοκρατική βουλευτής Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές χαρακτήρισε τον νόμο ως έναν δρόμο προς την απορύθμιση του κράτους δικαίου. Έκανε λόγο για την πιθανότητα ότι οι υποστηρικτές του νόμου σύντομα θα προσπαθήσουν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους για τις συνέπειες του νόμου στη κοινωνία.

Πολλοί Δημοκρατικοί αντέτειναν επίσης τον ιλιγγιώδη οικονομικό αντίκτυπο του νόμου, εκτιμώντας ότι οι δαπάνες θα φτάσουν τα 83 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε τρία χρόνια.

«Θα ξοδευτούν αλόγιστα χρήματα για ένα νομοσχέδιο που θα δημιουργήσει μόνο σύγχυση», πρόσθεσε η γερουσιαστής Πάτι Μάρεϊ.

Ο νόμος φέρει το όνομα «Λέικεν Ράιλι», προς τιμήν μιας 22χρονης φοιτήτριας που σκοτώθηκε το Φεβρουάριο του 2024 από έναν παράνομο μετανάστη από τη Βενεζουέλα.

Ο Χοσέ Αντόνιο Ιμπάρα, ο δράστης, είχε συλληφθεί επίσης για κλοπή πριν από το περιστατικό και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς ευκαιρίες μείωσης της ποινής.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονη συναισθηματική αντίδραση στη χώρα, την οποία οι Ρεπουμπλικάνοι εκμεταλλεύτηκαν πολιτικά, κατηγορώντας την διοίκηση Μπάιντεν για τη χαλαρή προσέγγιση της στον έλεγχο των συνόρων.

Ουσιαστικά, ζήτησαν και από τον πρώην πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να εκφράσει «συγγνώμη» στην οικογένεια του θύματος.

δειτε ακομα

δειτε ακομα