Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, τονίζει τη σημασία της ένταξης της Ουκρανίας στη Συμμαχία μόλις τελειώσει ο πόλεμος. Ο Ράσμουσεν ελπίζει ότι θα μπορέσει να στηριχθεί στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για να υποστηρίξει αυτή την πρόταση.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του, κάλεσε τον πρόεδρο Τραμπ να βεβαιωθεί ότι η Ουκρανία δεν θα αντιμετωπίσει την τύχη του Αφγανιστάν.
«Θέλω να μεταφέρω ένα σαφές μήνυμα στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ: Μην αφήσετε την Ουκρανία να γίνει το Αφγανιστάν σας. Μην επιτρέψετε στον Πούτιν να σας νικήσει. Ηγείστε με δύναμη και αποζητήστε την ειρηνική λύση για την Ουκρανία. Ωστόσο, αυτή η ειρηνική λύση πρέπει να περιλαμβάνει εγγυήσεις για την ασφαλή προοπτική της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ράσμουσεν.
Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι η στρατιωτική υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι κρίσιμη για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης.
«Ο Πρόεδρος Τραμπ θέλει να είναι νικητής, όχι ηττημένος. Για να το καταφέρει αυτό, πρέπει να έχει μια ισχυρή συμφωνία. Και για να προχωρήσει αυτό στην Ουκρανία, χρειάζεται στρατιωτική υποστήριξη. Μπορεί να το πετύχει με την παροχή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία και την άρση περιορισμών στη χρήση τους, που θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητική έκπληξη στον Πούτιν», πρόσθεσε.
Η ειρηνική διαπραγμάτευση και το μέλλον της Ουκρανίας θα είναι καθοριστικής σημασίας. Παρά την πιθανή αντίδραση της Ρωσίας, ο Ράσμουσεν είναι πεπεισμένος ότι η Ουκρανία θα πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
«Μια δικαία ειρηνική συμφωνία θα πρέπει να είναι αποδεκτή από τον λαό της Ουκρανίας. Η χώρα έχει υποφέρει αρκετά, και χρειάζεται μια ρύθμιση που να διασφαλίσει την ασφάλεια της στο μέλλον. Κατά την άποψή μου, η καλύτερη εγγύηση για αυτή την ασφάλεια είναι η συμμετοχή της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και η κάλυψή της από το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ», επισήμανε.
Επιπλέον, η Ράσμουσεν αναγνωρίζει την ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ, προτείνοντας να αυξηθεί η δαπάνη στο 3% του ΑΕΠ για κάθε κράτος μέλος, αντί του σημερινού 2%.