Προειδοποίηση από τις Βρυξέλλες: Κίνδυνος για τα πυρηνικά

Η πυρηνική βιομηχανία χρειάζεται να μάθει από τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η κατασκευή νέων αντιδραστήρων στη Φινλανδία και τη Γαλλία, προκειμένου να διασφαλίσει τη διάδοση της ατομικής ενέργειας στην Ευρώπη, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, Yves Desbazeille. Ο ίδιος υπογραμμίζει τη σημασία της Ιταλίας ως νέο μέλος στην «πυρηνική ευρωπαϊκή ομάδα» και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

«Έχουμε μάθει σημαντικά διδάγματα, αλλά αν επαναληφθούν τα ίδια λάθη, θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της πυρηνικής ενέργειας. Πρέπει να έχουμε τον έλεγχο στις διαδικασίες διαχείρισης, προϋπολογισμού και προγραμματισμού των έργων», δήλωσε ο Desbazeille σε συνέντευξή του στο Montel.

Επιπτώσεις και ρόλος της Ιταλίας

Η Ιταλία, ως ένα από τα πιο πρόσφατα κράτη της ΕΕ που εντάχθηκαν στην πυρηνική ομάδα, σκοπεύει, σύμφωνα με την κυβέρνηση Μελόνι, να αναπτύξει ένα πλαίσιο για την επαναφορά της ατομικής ενέργειας μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Η μελλοντική στρατηγική της Ιταλίας για την πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να έχει σημαντικό ρόλο στις πολιτικές της ΕΕ, αλλάζοντας τις ισορροπίες μεταξύ των φιλοπυρηνικών και των αντιπάλων κρατών», πρόσθεσε ο Desbazeille. Με τον πληθυσμό της Ιταλίας να είναι τρίτος στην ΕΕ, η χώρα αναμένεται να έχει μεγάλη επιρροή στις ψηφοφορίες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η πυρηνική ενέργεια παραμένει ένα «εύφλεκτο» ζήτημα μεταξύ χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οικονομικές στήριξες για το μέλλον από την ΕΤΕπ

Στο πλαίσιο της αναμενόμενης καθαρής βιομηχανικής συμφωνίας, η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να αναγνωριστεί ως «πηγή χαμηλών εκπομπών CO2», δίνοντάς της ευκαιρίες χρηματοδότησης ώστε να είναι ισότιμη με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), υποστήριξε ο Desbazeille.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) μπορεί να χρειαστεί να παρέχει οικονομικές εγγυήσεις για τις επερχόμενες πυρηνικές επενδύσεις, ειδικά σε συνθήκες υψηλών επιτοκίων, όπως πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις συμφωνίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, απαιτούν τη συμμετοχή μεγάλων βιομηχανιών που μπορούν να δεσμευτούν σε μακροχρόνιες συμβάσεις αρκετών δισεκατομμυρίων.

Αυτό που θεωρείται λυπηρό, σύμφωνα με τον Desbazeille, είναι ότι η πυρηνική ενέργεια θα μπει στην πράξη της ΕΕ για το υδρογόνο με χαμηλές εκπομπές μόνο από το 2028, όταν ήδη αποδεικνύεται πιο ανταγωνιστική από άλλες πηγές ενέργειας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα