Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Οι κρίσιμες πολιτείες που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα

Η ημερομηνία των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ πλησιάζει και είναι ώρα να ρίξουμε μια ματιά στους υποψήφιους και τα σημαντικά νούμερα που διέπουν αυτή την εκλογική αναμέτρηση, η οποία θα συμβεί στις 5 Νοεμβρίου.

Οι δύο κυριότεροι υποψήφιοι είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, πρώην πρόεδρος και εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, και η Κάμαλα Χάρις, νυν αντιπρόεδρος και υποψήφια των Δημοκρατικών. Όπως συμβαίνει συνήθως, υπάρχουν και ανεξάρτητοι υποψήφιοι, όπως η Τζιλ Στάιν και ο Κορνέλ Ουέστ, αλλά οι πιθανότητές τους να επηρεάσουν σοβαρά το αποτέλεσμα φαίνονται περιορισμένες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκλέγεται για μια θητεία τεσσάρων ετών και μπορεί να εκλεγεί έως δύο φορές, είτε συνεχόμενες είτε όχι. Αν η Χάρις εκλεγεί, θα έχει τη δυνατότητα να είναι ξανά υποψήφια το 2028, ενώ ο Τραμπ δεν μπορεί να διεκδικήσει ξανά την προεδρία.

Αυτή η εκλογική αναμέτρηση επικεντρώνεται σε επτά κρίσιμες πολιτείες (swing states): Μίσιγκαν, Αριζόνα, Νεβάδα, Ουισκόνσιν, Πενσιλβάνια, Τζόρτζια και Βόρεια Καρολίνα. Οι δύο υποψήφιοι κατευθύνουν τις τελευταίες τους προσπάθειες εκεί, προσπαθώντας να κερδίσουν την υποστήριξη των ψηφοφόρων. Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, η κούρσα είναι εξαιρετικά σφιχτή, με το αποτέλεσμα να είναι πιθανό να κριθεί από λίγες δεκάδες χιλιάδες ψήφους.

Δεν ψηφίζουμε μόνο για τον επόμενο πρόεδρο, αλλά και για την ανανέωση 34 εδρών στην Γερουσία και όλες τις 435 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι γερουσιαστές εκλέγονται για έξι χρόνια και οι Ρεπουμπλικάνοι ελπίζουν να κερδίσουν περισσότερες θέσεις, ώστε να ανατρέψουν την πλειοψηφία των Δημοκρατικών. Αντίστοιχα, οι Δημοκρατικοί επιθυμούν να επανακαταλάβουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου προς το παρόν κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Οι εκλογές θα αναδείξουν 538 εκλέκτορες, οι οποίοι θα εκλέξουν τον πρόεδρο. Για να εκλεγεί κάποιος, απαιτείται πλειοψηφία 270 εκλεκτόρων. Ο αριθμός των εκλεκτόρων ανά πολιτεία ποικίλει και υπολογίζεται προσθέτοντας τους γερουσιαστές και τους βουλευτές κάθε πολιτείας.

Δικαίωμα ψήφου

Σύμφωνα με το Bipartisan Policy Center, περίπου 244 εκατομμύρια Αμερικανοί διαθέτουν δικαίωμα ψήφου. Οι συμμετοχές των πολιτών έχουν αυξηθεί δραματικά στις πρόσφατες εκλογές, με το 2020 να καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής, πάνω από δύο τρίτα των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Αυτό καταδεικνύει την αυξημένη κινητοποίηση και προθυμία των πολιτών να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Η προεκλογική εκστρατεία της Κάμαλα Χάρις έχει δαπανήσει 270 εκατομμύρια δολάρια μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ η ομάδα του Τραμπ μόλις 78 εκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, σύμφωνα με τον New York Times, η Χάρις έχει συγκεντρώσει πάνω από ένα δισεκ. δολάρια από τον Ιούλιο, ποσό που είναι πρωτοφανές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε όλη την Αμερική, περισσότερα από 41 εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν ψηφίσει πρόωρα μέχρι τις 27 Οκτωβρίου, με τις περισσότερες πολιτείες να προσφέρουν τη δυνατότητα ψήφου είτε μέσω επιστολικής ψήφου είτε δια ζώσης.

δειτε ακομα

δειτε ακομα