Η πρόσφατη απόφαση του Κρεμλίνου καθορίζει πως οποιαδήποτε επίθεση προερχόμενη από μη πυρηνικό κράτος, εφόσον υποστηρίζεται από ένα πυρηνικά εξοπλισμένο κράτος, θα θεωρείται συλλογική επίθεση κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε ένα νέο διάταγμα με τίτλο «Οι Βασικές αρχές της κρατικής πολιτικής στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής», το οποίο έχει αναρτηθεί στη σχετική κυβερνητική ιστοσελίδα, όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.
Οι λεπτομέρειες της νέας πυρηνικής πολιτικής της Ρωσίας επισημαίνουν τη σημασία της πυρηνικής αποτροπής, καταδεικνύοντας ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση εναντίον της χώρας από τρίτους θα έχει σοβαρές συνέπειες. Καθώς η Ρωσία προσαρμόζεται στις νέες παγκόσμιες προκλήσεις, η χρήση των πυρηνικών όπλων είναι επισήμως περιορισμένη μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Πούτιν: «Έχει επικαιροποιηθεί η λίστα στρατιωτικών απειλών»
Συγκεκριμένα, το νέο πυρηνικό δόγμα επεκτείνει τη λίστα των κρατών και στρατιωτικών συμμαχιών που εμπίπτουν στην πυρηνική αποτροπή. Ο Πούτιν διευκρίνισε ότι το δόγμα προβλέπει αντίκτυπο και σε περιπτώσεις στρατιωτικών επιθέσεων ή άλλων μαζικών κινήσεων εναντίον της Ρωσίας.
Κρεμλίνο: Αντίποινα σε περίπτωση επίθεσης
Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα είναι «κάτι πολύ σημαντικό» και ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε ότι «η Ρωσία χρειάζεται να ευθυγραμμίσει το πυρηνικό της δόγμα με τις τρέχουσες γεωπολιτικές συνθήκες». Ο στόχος είναι να κατανοήσουν οι αντίπαλοι ότι οι αντιδράσεις θα είναι αναπόφευκτες σε περίπτωση επιθέσεων κατά της Ρωσίας ή των συμμάχων της. Η Ρωσία πάντοτε θεωρούσε τη χρήση των πυρηνικών όπλων ως μέτρο αποτροπής.
Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι η Ρωσία εργάζεται συνεχώς για να μειώσει τη πυρηνική απειλή και παρακολουθεί στενά τις αναφορές που σχετίζονται με τη δυνατότητα χρήσης αμερικανικών αμυντικών συστημάτων από την Ουκρανία στην περιοχή Κουρσκ.