Ο τεχνολογικός ανταγωνισμός που επιδιώκει ο Βλαντιμίρ Πούτιν με την Ουκρανία ως βασικό πεδίο, επαναφέρει τη συζήτηση για την ικανότητα της Ρωσίας να αναπτύξει και να χρησιμοποιήσει υπερηχητικούς πυραύλους εναντίον του Κιέβου.
Η απειλή χρήσης υπερηχητικών πυραύλων από τη Ρωσία είναι κάτι το οποίο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κι η Ουκρανία δεν αγνοούν και έχουν πάρει πολύ σοβαρά υπόψη τους. Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει επανειλημμένα ζητήσει από τον Τζο Μπάιντεν, τόσο προσωπικά όσο και γραπτώς, την προμήθεια των συστημάτων THAAD από το 2023. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διασαφηνίσει ότι αυτά τα αμυντικά συστήματα προορίζονται αποκλειστικά για εσωτερική ασφάλεια και δεν υπάρχουν σχέδια να παρασχεθούν στην Ουκρανία.
Μάλιστα, η Ουάσιγκτον, προχώρησε στην τοποθέτηση αυτών των συστημάτων σε ξένη χώρα τον περασμένο Οκτώβριο, με σκοπό να προστατεύσει το Ισραήλ από πιθανές επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν. Παρά την κατοχή έξι τέτοιων συστοιχιών, οι ΗΠΑ επέλεξαν να στείλουν δύο στο Τελ Αβίβ, υπογραμμίζοντας τις προτεραιότητες τους.
Σήμερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να προκαλεί τις ΗΠΑ να στείλουν αντίστοιχες αμυντικές δυνατότητες στο Κίεβο, για να δοκιμαστεί αν μπορούν να αναχαιτίσουν τους πυραύλους Oreshnik του. Η Ρωσία προχωρά σε μια νέα κλιμάκωση και πάλι, εν όψει αλλαγής ηγεσίας και της πιθανής επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Ο Δεκέμβριος μπορεί να μη θεωρείται «νικηφόρος» για τη Ρωσία, ειδικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, και αναμενόμενη ήταν η διπλωματική αντεπίθεση του Πούτιν, με αφορμή την ετήσια απολογιστική του ομιλία.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από τις Βρυξέλλες, αποκάλεσε «ασόβαρο» το ρωσικό αφήγημα που προσπαθεί να παρουσιάσει το Κίεβο ως πεδίο δοκιμών για τις ικανότητες των αμερικανικών και ρωσικών όπλων. Ωστόσο, δεν ξεκαθάρισε εάν συνεχίζει να επιμένει για προμήθεια των THAAD από την Ουάσιγκτον, στην πιθανότητα επιστροφής του Τραμπ στην προεδρία. Στην αντίπερα όχθη, ο Πούτιν φάνηκε να χάνει τη σιγουριά του, όταν κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση Αμερικανών δημοσιογράφων, αποκαλύπτοντας την αδυναμία του σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις με επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.
Καθώς η Ουκρανία συνεχίζει να χάνει έδαφος στο Ντονμπάς και η Ρωσία επιφέρει σοβαρές απώλειες στον τομέα του στρατού, αμφότερες οι χώρες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα τόσο στο πεδίο της μάχης όσο και σε διπλωματικό επίπεδο. Ο Ντόναλντ Τραμπ και η ομάδα του φαίνεται να είναι έτοιμοι να αναλάβουν μία κατάσταση, με την ελπίδα ότι, μέσω σωσých χειρισμών, θα μπορέσουν να οδηγήσουν σε ουσιαστικές συζητήσεις για την επίλυση του τριετούς αυτού πολέμου.