Η τελευταία εβδομάδα υπήρξε γεμάτη σημαντικές εξελίξεις στην Ουκρανία, εν μέσω μιας περιόδου που φαίνεται να είχε «παγώσει» τους τελευταίους μήνες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έδωσε το πράσινο φως στους Ουκρανούς να πραγματοποιήσουν επιθέσεις με δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον ρωσικών στόχων. Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, αντέτεινε υπογράφοντας ένα νέο πυρηνικό πρωτόκολλο και προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε χώρα υποστηρίζει την Ουκρανία μπορεί να θεωρηθεί εχθρός της Ρωσίας.
Το προκύπτον ερώτημα, όπως τονίζει το BBC, είναι «ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του Πούτιν;»
«Θεωρούμε ότι έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιούμε τα όπλα μας ενάντια στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των χωρών που υποστηρίζουν την Ουκρανία», δήλωσε ο Πούτιν σε ομιλία του, ενισχύοντας την αίσθηση ότι οι απειλές του φέρνουν μια πιο επικίνδυνη διάσταση στη σύγκρουση.
Καθώς οι απειλές ακούγονται επιθετικές, παραμένει ασαφές εάν ο Πούτιν είναι διατεθειμένος να τις εφαρμόσει πραγματικά. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, Στιβ Ρόζενμπεργκ, «κανείς δεν γνωρίζει, ούτε καν ο ίδιος ο Πούτιν, κάνοντάς το θέμα ιδιαίτερα σοβαρό».
Η ανάλυση των δεδομένων δείχνει ότι το Κρεμλίνο κατηγόρησε τη «συλλογική Δύση» για τις κλιμακώσεις στον πόλεμο, ωστόσο, σχεδόν τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία έχουν επισημάνει ότι ο Πούτιν τείνει να επιλέγει την κλιμάκωση προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του, όπως η επίτευξη ελέγχου ή ειρηνικών ρυθμίσεων με την προϋπόθεση των συμφερόντων της Ρωσίας.
Η κλιμάκωση της στρατηγικής του Πούτιν είναι προφανής με τις ενέργειές του, που περιλαμβάνουν την εισβολή στην Ουκρανία, την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών και τις επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις όπως το Ντνίπρο με υπερηχητικούς πυραύλους. Το BBC επισημαίνει ότι ο Πούτιν μοιάζει με «ένα αυτοκίνητο χωρίς όπισθεν ή φρένα, που τρέχει με το γκάζι στο πάτωμα», δείχνοντας ότι μπορεί να είναι δύσκολο να επιβραδύνει την κατάσταση ή να αποκλιμακώσει την ένταση ανάμεσα στους δύο στρατούς.
Στο μεταξύ, η Ουκρανία ετοιμάζεται για περισσότερες ρωσικές επιθέσεις, ενδεχομένως και πιο σφοδρούς βομβαρδισμούς, ενώ οι δυτικές κυβερνήσεις προγραμματίζουν την αξιολόγηση του επιπέδου του κινδύνου υπό το βλέμμα των νέων απειλών από τον Πούτιν.
Πριν από την τηλεοπτική του εμφάνιση, υπήρξαν ήδη ανησυχίες στη Δύση για μια ενδεχόμενη κλιμάκωση του «υβριδικού πολέμου» από τη Ρωσία. Ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών, MI5, ανέφερε ότι η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών εμπλέκεται σε προγράμματα που στοχεύουν να «δημιουργήσουν χάος στους βρετανικούς και ευρωπαϊκούς δρόμους» μέσω εμπρησμών και δολιοφθορών.
Επιπλέον, τον Ιούνιο, ο Πούτιν υπαινίχθηκε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εξοπλίσει τους αντιπάλους των Δυτικών χωρών εάν οι επιθέσεις της Ουκρανίας εναντίον ρωσικών εδάφους συνεχιστούν με τη βοήθεια δυτικών πυραύλων.