Πώς η Ισραηλινή-Ιρανική Σύγκρουση Σχηματίζει τη Μέση Ανατολή

Αμέσως μετά τις αναφορές για επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους του Ιράν, το Ισραήλ αντέτεινε με σφοδρές αεροπορικές επιθέσεις το πρωί της 1ης Οκτωβρίου. Οι ισχυρές εκρήξεις που αντήχησαν στα πρώτα ξημερώματα στην Τεχεράνη δείχνουν την κλιμακούμενη ένταση που έχει διαμορφώσει ένα πολεμικό κλίμα στην περιοχή. Η κατάσταση έχει φτάσει σε ένα απρόβλεπτο σημείο, με την υποψία ότι οι εχθρικές κινήσεις θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε ευρύτερες συγκρούσεις.

Η κόντρα Ισραήλ – Ιράν μονοπωλεί τη Μέση Ανατολή για πολλές δεκαετίες, αποτελώντας μια από τις πιο επιβαρυμένες σχέσεις της περιοχής. Παρά τις άμεσες συγκρούσεις τους, οι δύο χώρες έχουν παραμείνει σε μια μορφή «μυστικού πολέμου», με το Ιράν να χρησιμοποιεί αντιπροσώπους για να επιτεθεί στο Ισραήλ, αποφεύγοντας ωστόσο μια ανοιχτή σύγκρουση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Bloomberg,recent developments have placed the conflict in a new perilous phase, particularly after the escalation of violence between Israel and Hamas, a Palestinian group backed by Iran. This conflict has drawn in additional Iranian-supported militant groups, increasing regional hostilities. The tensions inadvertently escalated following the alleged assassination of Hamas’ political leader, Ismail Haniyeh, in July during his visit to Iran, an act widely attributed to Israel.

Γιατί υπάρχουν οι εχθρότητες Ισραήλ και Ιράν;

Παλαιότερα, το Ισραήλ και το Ιράν συνεργάζονταν ευρέως κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Σάχη Μοχάμαντ Ρεζά Παχλαβί τη δεκαετία του 1950, αλλά η σχέση τους κατέρρευσε μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979. Οι νέες αρχές εξουσίας στο Ιράν προσέφεραν μια σφοδρά αντι-ισραηλινή ρητορική, κατατάσσοντας το Ισραήλ ως ιμπεριαλιστική δύναμη της περιοχής.

Το Ιράν στηρίζει ομάδες που βρίσκονται σε διαρκή αντιπαράθεση με το Ισραήλ, όπως η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και οι αντάρτες Χούθι, οι οποίες χαρακτηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τρομοκρατικές οργανώσεις. Το Ισραήλ αντιλαμβάνεται τη δυνατότητα του Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα ως μια υπαρξιακή απειλή και διεξάγει τακτικά επιχειρήσεις δολιοφθοράς κατά του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. Ενώ οι ηγέτες του Ιράν διακηρύσσουν ότι δεν επιδιώκουν την απόκτηση πυρηνικών όπλων, τα Ισραηλινά μυστικά έγγραφα που ανακτήθηκαν το 2018 υποδεικνύουν το αντίθετο και η Ιερουσαλήμ έχει δηλώσει ότι θα ενεργήσει στρατιωτικά αν η Τεχεράνη φτάσει κοντά στην παραγωγή πυρηνικών όπλων, όπως συνέβη με το Ιράκ το 1981 και τη Συρία το 2007.

δειτε ακομα

δειτε ακομα