Η διαρροή επιστημόνων αναφέρεται στην αναχώρηση εξειδικευμένων εργαζομένων που αναζητούν καλύτερες ευκαιρίες, είτε σε μισθούς είτε σε συνθήκες εργασίας. Αυτό το φαινόμενο δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στις περιοχές που πλήττονται, οι οποίες συγκαταλέγονται στο λεγόμενο «τέλμα ανάπτυξης ταλέντων». Σ’ αυτές τις περιοχές, η παραγωγικότητα μειώνεται, το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό συρρικνώνεται και οι δαπάνες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση καταγράφουν πτώση. Ως αποτέλεσμα, πολλές νέες γενιές σκέφτονται σοβαρά την πιθανότητα να μεταναστεύσουν.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 82 περιφέρειες, σχεδόν το 30% του πληθυσμού της ΕΕ, πλήττονται από αυτό το φαινόμενο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Πορτογαλία, που επί του παρόντος αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις. Το 30% των νέων Πορτογάλων διαμένει στο εξωτερικό, και το 70% αυτών είναι κάτω των 40 ετών. Η πορτογαλική κυβέρνηση έχει αναλάβει δράση με ένα σχέδιο φοροαπαλλαγών για εργαζομένους ηλικίας 18 έως 35 ετών, πιστεύοντας ότι θα μπορούσε να κρατήσει έως 400.000 νέους στη χώρα.
Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια δεν έχει αποτραπεί από την επιθυμία νέων όπως η Constança και ο João, οι οποίοι είναι πτυχιούχοι νομικής και αποφάσισαν να μετακομίσουν στο Ανατολικό Τιμόρ. Όπως εξηγεί η Constança, «Δεν είναι μόνο οι μισθοί καλύτεροι, αλλά και οι παροχές, όπως στεγαστικά επιδόματα και αυτοκίνητα, θα μου προσφέρουν μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη εκεί». Στην Πορτογαλία, οι συνθήκες δεν είναι τόσο ευνοϊκές για τη νέα γενιά, η οποία αντιμετωπίζει υψηλή ανεργία, χαμηλούς μισθούς και υψηλούς φόρους.
Ο João δήλωσε: «Η γενιά μας είναι απογοητευμένη και θυμωμένη. Αγαπώ τη χώρα μου, αλλά αν οι συνθήκες δεν ήταν αυτές, δεν θα έφευγα». Σε μια προσπάθεια να συγκρατηθούν αυτές οι τάσεις, οι τοπικές και ευρωπαϊκές αρχές συμμετέχουν στον «Μηχανισμό ενίσχυσης ταλέντων», που έχει ήδη δώσει θετικά αποτελέσματα, όπως στη νεοκατασκευαζόμενη εγκατάσταση υγειονομικής περίθαλψης στην Évora.
Η επένδυση ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ αποσκοπεί στη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης για περίπου 500.000 ανθρώπους και στοχεύει στην εκπαίδευση και διατήρηση εξειδικευμένων υγειονομικών εργαζομένων στην περιοχή, η οποία ετοιμάζεται να χάσει το 30% του πληθυσμού της έως το 2080.
Ο Tiago Pereira, περιφερειακός συντονιστής του Μηχανισμού, τονίζει: «Όταν το νοσοκομείο ολοκληρωθεί, αυτό θα προσελκύσει ειδικευμένους επαγγελματίες και θα προσφέρει ευκαιρίες για τα επόμενα χρόνια». Οι αρχές εκτιμούν ότι το έργο θα δημιουργήσει έως και 2.000 θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο προσωπικό.