Από σήμερα, η Πολωνία αναλαμβάνει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το βλέμμα στραμμένο στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και την προώθηση της συνεργασίας.
Η Πολωνία στην Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ: Έμφαση στην Ασφάλεια και την Ευρώπη
Η Πολωνία ξεκινά την εξαμηνιαία της θητεία ως Προεδρεύουσα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαδεχόμενη την Ουγγαρία. Κάθε έξι μήνες, ένα κράτος μέλος αναλαμβάνει αυτόν τον ρόλο, καθοδηγώντας τις πολιτικές συζητήσεις και τις νομοθετικές διαδικασίες.
Κατά τη διάρκεια του 2024, είδαμε το Βέλγιο και την Ουγγαρία να ασκούν αυτή την σημαντική λειτουργία. Το 2025, θα είναι η σειρά της Πολωνίας και στη συνέχεια της Δανίας, να ηγηθούν των ευρωπαϊκών προσπαθειών.
Οι Πολωνοί εκπρόσωποι θα προεδρεύσουν σε πολλές υπουργικές συναντήσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου, με στόχο να διευκολύνουν τον διάλογο μεταξύ των κρατών μελών και να εξασφαλίσουν την ομαλή εξέλιξη των νομοθετικών εργασιών της ΕΕ.
Παρόλο που υπάρχουν ανησυχίες στις Βρυξέλλες σχετικά με πιθανή χρήση του ρόλου της Προεδρίας για εθνικούς σκοπούς, όπως φάνηκε κατά την ουγγρική προεδρία, η Πολωνία έχει διακηρύξει την πρόθεσή της να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένους τομείς.
Για παράδειγμα, ο Βίκτορ Ορμπάν, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, είχε πραγματοποιήσει ταξίδια στη Μόσχα και το Πεκίνο λίγο μετά την ανάληψη της προεδρίας από τη χώρα του, προκαλώντας εντάσεις και δυσαρέσκεια σε άλλα κράτη μέλη.
Η Πολωνία, από την άλλη πλευρά, έχει θέσει ως προτεραιότητα τις πολιτικές ασφάλειας και άμυνας για την Ευρώπη, υιοθετώντας το σύνθημα «Ασφάλεια. Ευρώπη!». Αυτή η επιλογή υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει η Βαρσοβία στην προστασία των ευρωπαϊκών συμφερόντων.
Ο Άνταμ Σλάπκα, ο Πολωνός υπουργός αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα, δήλωσε κατά την παρουσίαση του προγράμματος τον Δεκέμβριο: «Θα εστιάσουμε σε επτά βασικές πτυχές της ασφάλειας: την εξωτερική και εσωτερική ασφάλεια, την ασφάλεια στον τομέα των πληροφοριών, την οικονομία, την ενέργεια, την υγεία και την επισιτιστική ασφάλεια».
Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παραδοσιακοί ηγέτες της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, με τις εσωτερικές τους πολιτικές συνθήκες, η Πολωνία έχει μια μοναδική ευκαιρία να ενισχύσει την επιρροή της στην ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και να αναδειχθεί σε ηγετικό παράγοντα στον ευρωπαϊκό χώρο.