Η Πολωνία, υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τουσκ, φαίνεται έτοιμη να προκαλέσει αναστάτωση στη μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προγραμματίζοντας την προσωρινή αναστολή του δικαιώματος ασύλου για όσους φτάνουν στη χώρα. Αν και αυτή η κίνηση έρχεται σε αντίθεση με διεθνείς κανόνες και τις αρχές της ΕΕ, ο Τουσκ εμμένει στις αποφάσεις του.
«Έχουμε το δικαίωμα και την υποχρέωση να προστατεύσουμε τα σύνορα της Πολωνίας και της Ευρώπης. Η ασφάλεια τους δεν είναι διαπραγματεύσιμη», δήλωσε ο Τουσκ μέσω social media την 14η Οκτωβρίου. Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ηγετική μορφή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που διαθέτει και τη στήριξη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αυξάνει τις πιέσεις σχετικά με την κρίση μετανάστευσης, ένα ζήτημα που προβληματίζει όλη την ήπειρο, σύμφωνα με το Politico.
Η σκληρή στάση στο μεταναστευτικό αποτελεί μέρος της στρατηγικής του Τουσκ για να εξασφαλίσει ότι το κόμμα του, Πολιτικός Συνασπισμός, θα έχει επιτυχία στις προεδρικές εκλογές του 2024. Οι Πολωνοί ψηφοφόροι εκφράζουν ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία σχετικά με την υποδοχή μεταναστών, ειδικά από χώρες εκτός Ευρώπης.
Τα τελευταία τρία χρόνια, χιλιάδες μετανάστες έχουν προσπαθήσει να διασχίσουν τα δάση που χωρίζουν την Πολωνία από τη Λευκορωσία. Αυτοί οι άνθρωποι έφτασαν στο Μινσκ, συχνά με τις ευλογίες του δικτάτορα Αλεξάντερ Λουκασένκο, και στη συνέχεια καθοδηγήθηκαν από τις κρατικές αρχές της Λευκορωσίας προς τα πολωνικά και λιθουανικά σύνορα.
Οι πολωνικές αρχές κατηγορούν τον Λουκασένκο ότι χρησιμοποιεί τη μετανάστευση ως μέσο πίεσης κατά της ΕΕ και ενίσχυσης του Πούτιν, ενώ η φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε σε μια «σκληρή μορφή υβριδικής απειλής». Ο Τουσκ δήλωσε ότι τουλάχιστον 26.000 άτομα, κυρίως από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, έχουν περάσει από τη Λευκορωσία φέτος.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Γερμανία αναγκάστηκε να επιβάλει περιορισμούς στα σύνορά της, προκειμένου να περιορίσει την κίνηση των μεταναστών προς τα δυτικά της χώρας μετά την είσοδό τους στην ΕΕ. Στις 12 Οκτωβρίου, η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναστολή του δικαιώματος ασύλου για τους νεοαφιχθέντες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε ότι αυτή η κίνηση δεν είναι συμβατή με την πολιτική της ΕΕ. Σύμφωνα με το Politico, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να αντιδράσουν στις «υβριδικές επιθέσεις» από τη Λευκορωσία και τη Ρωσία «χωρίς να θυσιάζουν τις αξίες μας».
Ο Τουσκ, όμως, υποστηρίζει ότι ακολουθεί το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, επικαλούμενος την προσωρινή αναστολή αιτήσεων ασύλου που εισήχθη στη Φινλανδία τον Μάιο, χαρακτηρίζοντας αυτό το μέτρο ως απάντηση στον υβριδικό πόλεμο που δέχεται η Ευρώπη από καθεστώτα της Μόσχας και του Μινσκ.
Όταν ήταν στην αντιπολίτευση, ο Τουσκ είχε επικρίνει την τότε κυβέρνηση του εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) για την κατασκευή φράχτη κατά μήκος των συνόρων με τη Λευκορωσία και για την απώθηση των μεταναστών.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν καταγγείλει αυτές τις πολιτικές ως παράνομες και επιβλαβείς, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους σε απομακρυσμένα δάση και βάλτους, καθώς η Λευκορωσία συχνά αρνούνταν την επαναπροώθησή τους.
Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, ο Τουσκ έχει υιοθετήσει μία αυστηρότερη προσέγγιση στα ζητήματα των συνόρων, επιδιώκοντας να αποφύγει μια ήττα από το PiS στο πεδίο της μετανάστευσης. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Ιούνιο από το Opinia24, οι Πολωνοί είναι γενικά θετικοί στην υποδοχή «πολιτιστικά συγγενών», όπως οι Λευκορώσοι και οι Ουκρανοί, ωστόσο μόνο το 14% δηλώνει ότι θα ήθελε να δει αύξηση πληθυσμού από άτομα διαφορετικής προέλευσης.