Ποιος θα ηγηθεί της Γαλλίας μετά την πρόταση μομφής; 5 υποθέσεις για το μέλλον

Στις επόμενες ώρες, αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στην Εθνοσυνέλευση, καθώς θα συζητηθούν δύο προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης: μία από την Αριστερά και μία από την Ακροδεξιά.

Την Τρίτη, ο Γάλλος πρωθυπουργός εμφανίστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης, προσπαθώντας να πείσει τους βουλευτές, ιδίως εκείνους του Εθνικού Συναγερμού (RN) της Μαρίν Λεπέν, να μην ψηφίσουν υπέρ της πρότασης δυσπιστίας που θα καταθέσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), μια συμμαχία αριστερών κομμάτων.

Μέχρι και λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία, οι κύριες παρατάξεις της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης επιβεβαίωναν την πρόθεσή τους να ρίξουν τον Μπαρνιέ.

Η υπερψήφιση της πρότασης μομφής θα οδηγήσει τη Γαλλία σε πλήρη αβεβαιότητα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος ο Μπαρνιέ.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία, η Γαλλία θα αντιμετωπίσει πέντε βασικά σενάρια, όλα με προσωρινό και επείγον χαρακτήρα λόγω των συνταγματικών περιορισμών που εμποδίζουν τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης ή τις πρόωρες εκλογές πριν τον Ιούλιο.

Σε κάθε περίπτωση, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αναμένεται να αναλάβει τον ρόλο του εγγυητή της σταθερότητας. Ακολουθούν τα πιθανά σενάρια που εξετάζει για να αποφύγει την ακυβερνησία.

1. Επιβίωση της κυβέρνησης με στήριξη από τη Λεπέν

Στο πρώτο, λιγότερο πιθανό σενάριο, ο Μακρόν θα μπορούσε να παραμείνει στη θέση του αν ο Μπαρνιέ καταφέρει να πείσει την Ακροδεξιά ηγέτιδα να απέχει από την ψηφοφορία κατά της πρότασης της Αριστεράς. Αν συμβεί αυτό, ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να επεξεργάζεται το σχέδιο προϋπολογισμού του, πιθανόν κάνοντάς του υποχωρήσεις όπως η αναπροσαρμογή των συντάξεων σύμφωνα με τον πληθωρισμό από τον ερχόμενο Ιανουάριο.

2. Επιβίωση με στήριξη από τους Σοσιαλιστές

Πολύτιμη μπορεί να είναι η στάση ορισμένων σοσιαλιστών βουλευτών που είναι διστακτικοί να καταψηφίσουν τον Μπαρνιέ. Αν οι Σοσιαλιστές αποδεσμευτούν από την πρόταση μομφής, το σενάριο αυτό θα μπορούσε να φανεί θετικό για την κυβέρνηση του Μακρόν.

Ωστόσο, μετά από ανεπίσημες συζητήσεις, φαίνεται ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του Ολιβιέ Φορ παραμένει υποστηρικτική της πρότασης μομφής.

ΓΑΛΛΙΑ 26

3. Πτώση της κυβέρνησης και «Μπαρνιέ 2.0»

Στο τρίτο σενάριο, που φαίνεται πιο πιθανό, αν ο Μπαρνιέ πέσει, ο Μακρόν μπορεί να τον ξαναδιορίσει, όπως είχε πράξει ο Σαρλ ντε Γκωλ το 1962 με τον Ζορζ Πομπιντού. Αυτή η επιλογή ωστόσο φαίνεται απίθανη λόγω της ψυχρής σχέσης τους. Σε κάθε περίπτωση, ο Μπαρνιέ θα παραμείνει στις καθημερινές του διευθυντικές ευθύνες έως ότου διοριστεί ο διάδοχός του, διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει έως τις αρχές του 2025.

Ενδεχομένως, σε περίπτωση καθυστέρησης, θα μπορούσε να προτείνει νόμο για την επέκταση του προϋπολογισμού του προηγούμενου έτους μέχρι να συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση.

4. Νέα διοίκηση ή κυβέρνηση τεχνοκρατών

Αλλιώς, υπάρχει η πιθανότητα μιας άμεσης και ανώδυνης αλλαγής ηγεσίας, με τον Μπαρνιέ να αντικαθίσταται από κάποιον ικανό να διαχειριστεί την πολιτική κρίση. Σύμφωνα με φήμες, ο Μακρόν εξετάζει ήδη ονόματα, αναζητώντας κάποιον ικανό να κερδίσει ευρεία αποδοχή.

Ανάμεσα στα υποψήφια ονόματα είναι οι Τιερί Μπρετόν, Φρανσουά Μπαϊρού και ο υπουργός Εσωτερικών Μπρουνό Ρεϊτό. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, ο Μακρόν μπορεί να προχωρήσει στην τοποθέτηση κυβερνητικού σχηματισμού τεχνοκρατών, αν και αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει την επιρροή της Ακροδεξιάς όπως δείχνει η εμπειρία της Ιταλίας.

5. Παραίτηση του Μακρόν

Τέλος, ο Μακρόν διαθέτει μια έσχατη επιλογή: να παραιτηθεί. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να προκηρύξει πρόωρες προεδρικές εκλογές, χωρίς όμως να έχει δικαίωμα συμμετοχής. Πράγματι, αυτό θα είναι η τελευταία εναλλακτική που θα εξετάσει.

δειτε ακομα

δειτε ακομα