Ποιοι είναι οι Δρούζοι και γιατί το Ισραήλ τους θεωρεί πολύτιμους; – Η κρυφή θρησκευτική κοινότητα της Μέσης Ανατολής

Ένταση και βία ταλανίζουν τη νότια Συρία, καθώς συγκρούσεις μεταξύ της κοινότητας των Δρούζων και άλλων ένοπλων ομάδων οδηγούν σε απώλειες ζωών και περιπλέκουν την ήδη ευαίσθητη κατάσταση στη χώρα.

Συγκρούσεις στη Σουέιντα και η ανάμειξη των δυνάμεων

Η στρατιωτική επέμβαση στη Σουέιντα, προπύργιο των Δρούζων στη νότια Συρία, ξεκίνησε μετά από αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των Δρούζων και των φυλών Βεδουίνων το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η ένταση αυτή έχει αναζωπυρώσει τους φόβους για περαιτέρω επιθέσεις εναντίον μειονοτήτων στην περιοχή.

Παράλληλα, οι ισλαμιστικές ομάδες που υποστηρίζουν το κυβερνών καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ συμμετέχουν ενεργά στις μάχες, προκαλώντας ανησυχία στην κοινότητα των Δρούζων για το μέλλον της ασφάλειάς τους.

Η ρόλος του Ισραήλ και οι αεροπορικές επιδρομές

Σύμφωνα με το CNN, το Ισραήλ, που έχει δηλώσει τη δέσμευσή του για προστασία των Δρούζων στη Συρία, έχει εξαπολύσει επανειλημμένες αεροπορικές επιδρομές εναντίον στρατιωτικών στόχων της συριακής κυβέρνησης, καταδικάζοντας παράλληλα τις παραβιάσεις κυριαρχίας της Συρίας.

Την Τετάρτη, οι επιθέσεις κλιμακώθηκαν με στοχευμένα πλήγματα στο κτίριο του Υπουργείου Άμυνας και σε περιοχές γύρω από το προεδρικό μέγαρο στη Δαμασκό.

Η κατάσταση των Δρούζων και οι πολιτικές εξελίξεις

Οι Δρούζοι στη Συρία, πολλοί από τους οποίους έχουν εκφράσει αντίθεση απέναντι στο καθεστώς Άσαντ, αντιμετωπίζουν αμφιβολίες ως προς τη νέα μεταβατική κυβέρνηση υπό τον ισλαμιστή ηγέτη αλ-Σαράα, λόγω της περιορισμένης εκπροσώπησής τους και του αποκλεισμού σημαντικών ηγετών τους από τον εθνικό διάλογο.

Αυτή η αίσθηση αβεβαιότητας έχει εντείνει τις ανησυχίες για την ασφάλεια και το πολιτικό μέλλον των Δρούζων.

Η έντονη σύνδεση Ισραήλ – Δρούζων και η γεωστρατηγική επίδραση

Η δέσμευση του Ισραήλ να προστατέψει τους Δρούζους της Συρίας βασίζεται στον ισχυρό δεσμό οικογενειακών και ιστορικών σχέσεων με την κοινότητα των Δρούζων που ζει στο βόρειο Ισραήλ, κυρίως στην περιοχή του Κάρμηλου και της Γαλιλαίας, όπου ζουν περίπου 130.000 Δρούζοι.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι άνδρες Δρούζοι στο Ισραήλ υποχρεούνται σε στρατιωτική θητεία από το 1957, συχνά καταλαμβάνοντας υψηλόβαθμες θέσεις σε στρατιωτικές και αστυνομικές υπηρεσίες.

Επιπλέον, η ισραηλινή κυβέρνηση έχει επιβάλει μονομερώς ζώνη αποστρατιωτικοποίησης στη νότια Συρία, επιμένοντας στην απαγόρευση εισαγωγής όπλων σε αυτήν την περιοχή, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τη Δαμασκό και τη διεθνή κοινότητα.

Η νέα συμφωνία εκεχειρίας και οι προκλήσεις της εφαρμογής

Παρά τις επανειλημμένες αποτυχίες, έχει επιτευχθεί μια νέα συμφωνία ανακωχής που προβλέπει την πλήρη παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και τη δημιουργία επιτροπής παρακολούθησης με τη συμμετοχή των ηγετών των Δρούζων. Επιπλέον, η κοινότητα αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση της ασφάλειας της επαρχίας.

Παρ’ όλα αυτά, παραμένει ανοιχτό το αν η συμφωνία αυτή θα τηρηθεί σταθερά ή αν θα ακολουθήσει νέο κύμα βίας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα