Χρήστες των social media έπεσαν θύμα μίας μακάβριας φάρσας, με αναρτήσεις που αναγνώριζαν τον γνωστό πορνοστάρ Johnny Sins ως τον πιλότο της Delta Airlines που πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο Τορόντο, οδηγώντας στον τραυματισμό τουλάχιστον 15 επιβατών. Η διάδοση της ψευδούς είδησης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ανησυχία στο διαδίκτυο.

Η απάτη ξεκίνησε από μία φαινομενικά χιουμοριστική ανάρτηση ενός χρήστη στην πλατφόρμα X, η οποία περιελάμβανε τη φωτογραφία του Sins να φοράει στολή πιλότου της Delta Airlines, συνοδευόμενη από τη λεζάντα: «Αυτός είναι ο Jonathan Simpson, ο πιλότος της σημερινής αναγκαστικής προσγείωσης αεροσκάφους της Delta Airlines στο Τορόντο του Καναδά.»

Η ανάρτηση συνέχιζε, «Χάρη στην εμπειρία του με πάνω από 420 ώρες πτήσης σε 69 διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών, η ταχύτητα σκέψης του έσωσε αμέτρητες ζωές. Μπορεί αυτός ο ήρωας να πάρει ένα retweet;» Η ειρωνεία της ανάρτησης, αναφερόμενη στην πολυποίκιλη επαγγελματική δραστηριότητα του Sins, δεν έγινε αντιληπτή από όλους.

Ενώ πολλοί χρήστες αναγνώρισαν άμεσα την απάτη – ο Sins είναι συχνά αντικείμενο παρωδίας λόγω των πολλαπλών ρόλων που έχει υποδυθεί σε ταινίες για ενηλίκους – αρκετοί άλλοι φάνηκαν να πιστεύουν την ψευδή είδηση. Η διάδοση της παραπληροφόρησης οδήγησε σε σύγχυση και ανησυχία, αναδεικνύοντας τη σημασία της κριτικής σκέψης και της επαλήθευσης των πληροφοριών πριν από τη διάδοσή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης καλούνται συχνά να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και την προστασία των χρηστών από τέτοιες φάρσες.

«420 ώρες πτήσης είναι υπερβολικά λίγες», σχολίασε ένας χρήστης του X, εκφράζοντας αμφιβολίες για την αυθεντικότητα της ιστορίας. «Είστε σίγουροι γι’ αυτό; Δεν είναι αρκετές για να αποκτήσει κάποιος πιστοποίηση τύπου σε τόσα διαφορετικά αεροσκάφη», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας την απουσία λογικής στη φάρσα.

Η συγκεκριμένη περίπτωση αναδεικνύει τους κινδύνους διάδοσης ψευδών ειδήσεων στα social media και την ανάγκη για επαγρύπνηση και κριτική σκέψη κατά την κατανάλωση πληροφοριών από το διαδίκτυο. Η αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους και ο τραυματισμός επιβατών είναι σοβαρά γεγονότα και η χρήση τους για σκοπούς φάρσας θεωρείται ανεύθυνη και προσβλητική.