Σφοδρή κριτική δέχεται ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, για την παθητική προσέγγισή του στο Brexit, καθώς οι οικονομικοί δείκτες υποδεικνύουν σημαντική επιδείνωση στην κατάσταση του Ηνωμένου Βασιλείου πέντε χρόνια μετά την αποχώρησή του από την ΕΕ.
Καθώς οι προκλήσεις εντείνονται, ο Στάρμερ καλείται να επανεξετάσει ριζικά την προσέγγιση της κυβέρνησής του στο Brexit, προκειμένου να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, πρώτα μέσα από τις διαπραγματεύσεις που θα έχει με ευρωπαίους ηγέτες σε προσεχές δείπνο τη Δευτέρα.
Σε άρθρο του στην εφημερίδα The Independent, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Εντ Ντάβεϊ, ζήτησε από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την αυστηρή προοπτική της απέναντι στην «τελωνειακή επανένωση» με την ΕΕ, έτσι ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να μπορέσει να δυναμώσει απέναντι στις εμπορικές προκλήσεις που ενδέχεται να προκύψουν από την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ντάβεϊ τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να αναγνωρίσει τις αλλαγές στους δείκτες και τις σχέσεις κατά την περίοδο που ακολούθησε την εκλογή του Τραμπ.
Ο Στάρμερ υφίσταται επικρίσεις για την «έλλειψη φιλοδοξίας» των διαπραγματεύσεών του, με αναλυτές να επισημαίνουν την αποφυγή του να εξετάσει την πιθανότητα επανένταξης στην ΕΕ ή στην ενιαία αγορά της. Η αντιπολίτευση είναι επίσης ανήσυχη, καθώς οι Εργατικοί δεν φαίνεται να έχουν αναλύσει πλήρως τις σοβαρές επιπτώσεις του Brexit στην οικονομία. Εκτιμήσεις δείχνουν ότι ενδεχομένως το Brexit να κοστίσει τη βρετανική οικονομία το εντυπωσιακό ποσό των 100 δισεκατομμυρίων λιρών το χρόνο, με το Υπουργείο Οικονομικών να αποφεύγει να ελέγξει το συνολικό κόστος αυτής της διαδικασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην υπουργός των Τόρις, Ντόμινικ Γκριβ, και η πρώην ηγέτης του Κόμματος των Πρασίνων Κάρολαϊν Λούκας, στην επιστολή τους προς την ίδια εφημερίδα, τόνισαν την ανάγκη για ταχεία προσαρμογή εν μέσω προκλήσεων, όπως η άνοδος της Ακροδεξιάς και οι εμπορικοί πόλεμοι. «Η ΕΕ εξελίσσεται και εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε στις νέες συνθήκες», υπογραμμίζουν.
Οι προτάσεις που προέρχονται από Γαλλία και Γερμανία για μεταρρύθμιση και επέκταση της ΕΕ παρουσιάζουν μια ευέλικτη δομή συνεργασίας, που περιλαμβάνει περισσότερους «ομόκεντρους κύκλους ολοκλήρωσης» για υποψήφιες χώρες, όπως η Ουκρανία και τα Δυτικά Βαλκάνια. Αυτές οι προτάσεις ανοίγουν τον δρόμο για μια «συνδεδεμένη ιδιότητα μέλους» που θα μπορούσε να περιλαμβάνει και το Ηνωμένο Βασίλειο, προσφέροντας μια σημαντική ευκαιρία για αποκατάσταση των σχέσεων και προώθηση της συνεργασίας στην ήπειρο.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αναλάβει τη δέσμευση να αναλύσει τις συνέπειες της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Ο επαναλαμβανόμενος κ. Τζόουνς, επικεφαλής γραμματέας του Υπουργείου, δήλωσε: «Η κυβέρνηση εστιάζει στον επανασχηματισμό της σχέσης μας με την ΕΕ, ώστε να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας».