Ανησυχία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) έχει προκαλέσει η μείωση της χρηματοδότησης, οδηγώντας σε περικοπές και απολύσεις. Ας δούμε πώς αντιμετωπίζει ο οργανισμός αυτές τις οικονομικές δυσκολίες.
Οικονομική Κρίση στον ΠΟΥ: Επιπτώσεις από τη Μείωση της Χρηματοδότησης
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις σοβαρές οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο οργανισμός. Οι μειώσεις στη χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με περικοπές από άλλες χώρες, έχουν οδηγήσει σε περιορισμό των δραστηριοτήτων και απολύσεις προσωπικού.
Σύμφωνα με τον Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, “Η άρνηση των ΗΠΑ να καταβάλουν τις χρηματοδοτικές τους συνεισφορές για το 2024 και το 2025, σε συνδυασμό με μειώσεις από άλλες χώρες, δημιουργούν ένα έλλειμμα μισθοδοσίας για την περίοδο 2026-2027, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 560 και 650 εκατομμυρίων δολαρίων.” Αυτό το έλλειμμα δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις για τη λειτουργία του οργανισμού.
Αναδιοργάνωση και Προσαρμογή στις Νέες Συνθήκες
Ο ΠΟΥ προετοιμάζεται για μια πιθανή πλήρη αποχώρηση των ΗΠΑ, που ιστορικά αποτελούσαν τον μεγαλύτερο χορηγό του, τον Ιανουάριο του 2026. Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ είχε ήδη παγώσει τη χρηματοδότηση και την παροχή διεθνούς βοήθειας, επηρεάζοντας σημαντικά τις πρωτοβουλίες για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως.
Αντιμέτωπος με αυτή την κατάσταση, ο ΠΟΥ αναγκάζεται να αναδιοργανωθεί. Ο γενικός διευθυντής παρουσίασε ένα σχέδιο για τη μείωση του κόστους, το οποίο περιλαμβάνει μειώσεις στις τάξεις της διοίκησης.
Το έλλειμμα μισθοδοσίας αγγίζει το 25% του συνολικού κόστους προσωπικού. Αν και αυτό δεν συνεπάγεται απαραίτητα μείωση των θέσεων κατά 25%, ο αντίκτυπος θα είναι αισθητός, κυρίως στα κεντρικά γραφεία στη Γενεύη. Συγκεκριμένα, η διοικητική ομάδα θα μειωθεί από 12 σε 7 μέλη, ενώ ο αριθμός των τμημάτων θα μειωθεί από 76 σε 34. Οι περικοπές αυτές είναι αναγκαίες, αλλά και οδυνηρές, όπως τόνισε ο Δρ. Τέντρος.
Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν περίπου 8.000 επιστήμονες και διοικητικούς υπαλλήλους που εργάζονται για τον ΠΟΥ σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο οργανισμός προσπαθεί να προσαρμοστεί στις νέες οικονομικές συνθήκες, διατηρώντας παράλληλα την ικανότητά του να ανταποκρίνεται στις παγκόσμιες προκλήσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας. Η αναδιοργάνωση αυτή είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ΠΟΥ και της συνέχισης του έργου του.