Μια πρόταση για επιστροφή αμερικανικών στρατευμάτων στον Παναμά, με στόχο την ασφάλεια της Διώρυγας, απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τον Παναμά.
Η Σθεναρή Άρνηση του Παναμά
Ο υπουργός Άμυνας του Παναμά απέρριψε κάθε ενδεχόμενο επιστροφής αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα. Η πρόταση, που είχε διατυπωθεί από τον Αμερικανό ομόλογό του, Πιτ Χέγκσεθ, αφορούσε την ενίσχυση της ασφάλειας της Διώρυγας του Παναμά.
Ο Φρανκ Αμπρέγο, πλαισιωμένος από τον κ. Χέγκσεθ, τόνισε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου: «Ο Παναμάς έχει καταστήσει σαφές μέσω του προέδρου (Χοσέ Ραούλ) Μουλίνο ότι δεν μπορούμε να αποδεχθούμε στρατιωτικές βάσεις ή αμυντικές εγκαταστάσεις.» Η δήλωση αυτή υπογραμμίζει την αμετάκλητη θέση της κυβέρνησης του Παναμά σχετικά με την παρουσία ξένων στρατευμάτων στο έδαφός της.
Η Πρόταση των ΗΠΑ για Στρατιωτική Συνεργασία
Ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου, ολοκληρώνοντας διήμερη επίσκεψη στον Παναμά, πρότεινε τη δημιουργία «μιας στρατιωτικής βάσης» ή «ενός αεροναυτικού σταθμού», όπου «αμερικανικά στρατεύματα θα μπορούσαν να συνεργάζονται με παναμαϊκά στρατεύματα». Σκοπός της πρότασης ήταν η «εγγύηση της ασφάλειας» της Διώρυγας.
Προηγούμενες Αναφορές για Ενίσχυση της Αμερικανικής Παρουσίας
Σύμφωνα με το δίκτυο NBC News, ο Λευκός Οίκος είχε διατάξει τις ένοπλες δυνάμεις να εξετάσουν επιλογές για την «αύξηση της παρουσίας αμερικανικών στρατευμάτων στον Παναμά». Η αναφορά αυτή, χωρίς να κατονομάζει τις πηγές, υποδηλώνει μια αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τον έλεγχο και την ασφάλεια της Διώρυγας.
Οι Απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για τον Έλεγχο της Διώρυγας
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει απειλήσει επανειλημμένα να «πάρει πίσω» τη Διώρυγα, υποστηρίζοντας ότι η Κίνα την «ελέγχει». Οι απειλές αυτές έχουν προκαλέσει ανησυχία για το μέλλον της Διώρυγας και τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Αμερικανικές Απαιτήσεις για Προτεραιότητα στη Διώρυγα
Ο κ. Χέγκσεθ επανέλαβε την αμερικανική αξίωση για «κατά προτεραιότητα και δωρεάν» χρήση της Διώρυγας του Παναμά από το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό. Η απαίτηση αυτή έχει προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με την ισότητα πρόσβασης και τα δικαιώματα χρήσης της Διώρυγας.
Προτάσεις για Μειωμένο Κόστος Χρήσης
Ο υπουργός αρμόδιος για τη Διώρυγα, Χοσέ Ραμόν Ικάσα, πρότεινε τη δημιουργία «μηχανισμού» που θα επιτρέπει στα «πολεμικά πλοία και βοηθητικά σκάφη» να επωφελούνται από «σύστημα αμοιβής για τις υπηρεσίες τους», μειώνοντας το κόστος χρήσης της Διώρυγας, χωρίς να παρέχει απαραίτητα δωρεάν πρόσβαση.