Η επιστολή του Ριάντ Μανσούρ στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναδεικνύει την ανθρωπιστική κατάσταση και την πολιτική κρίση που έχει προκύψει από τη παρατεταμένη σύγκρουση με το Ισραήλ.
Σύμφωνα με τον Μανσούρ, η κρίση που διαρκεί πλέον 16 μήνες έχει σοβαρές επιπτώσεις για τον παλαιστινιακό λαό, ειδικά στη Γάζα, όπου οι στρατιωτικές επιθέσεις του Ισραήλ χαρακτηρίζονται ως «γενοκτονικός πόλεμος», με εκατοντάδες θανάτους αμάχων, μαζικούς εκτοπισμούς και σοβαρές καταστροφές υποδομών.
Μάλιστα, οι αναφορές δείχνουν ότι “πάνω από 45.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και δεκάδες χιλιάδες τραυματίστηκαν“, ενώ και η Δυτική Όχθη, περιλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, έχει βιώσει αυξανόμενη βία με πάνω από 840 θανάτους από ισραηλινές επιθέσεις και επιθέσεις εποίκων σε χρονικό διάστημα ενός έτους.
Η επιστολή επίσης αναφέρει ότι οι ανθρωπιστικές προσπάθειες έχουν αντιμετωπίσει σοβαρά εμπόδια. Έιναι αναγκαίο να τονιστεί ότι“οι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) έχουν υποστεί στοχευμένη βία, με 263 θύματα μεταξύ τους κατά την διάρκεια της σύγκρουσης”
Aξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι συνθήκες στη Γάζα είναι δραματικές, με καταστροφή νοσοκομείων, κατοικιών και σχολείων, ενώ οι κάτοικοι υφίστανται σοβαρές ελλείψεις σε βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα, φάρμακα και καθαρό νερό.
Ο Μανσούρ αναφέρεται στην “ανεπαρκή реакτικότητα της διεθνούς κοινότητας“, τονίζοντας τις “αποτυχίες στην επιβολή του διεθνούς δικαίου και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών”. Επισημαίνει επίσης ότι “οι Συμβάσεις της Γενεύης, οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου και οι εντολές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν έχουν τηρηθεί”.
Καταλήγοντας, τονίζει ότι η αποτελεσματική εφαρμογή του διεθνούς δικαίου “είναι κρίσιμη για να σταματήσουν οι βιαιότητες και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους”.
Μία άλλη σημαντική πτυχή στην επιστολή αναφέρεται στον υποσιτισμό, τις ασθένειες και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, οι οποίες προκαλούν ακόμα περισσότερους θανάτους αμάχων.
Οι Παλαιστίνιοι ζητούν “άμεση παρέμβαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως και μια άνευ όρων εκεχειρία, την απελευθέρωση των ομήρων και την απρόσκοπτη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη διεθνούς έρευνας για εγκλήματα πολέμου και επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου”.
Ο Μόνιμος Παρατηρητής της Παλαιστίνης καλεί την διεθνή κοινότητα να σεβαστεί τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τον ΟΗΕ και επισημαίνει την ανάγκη εφαρμογής της γνωμοδότησης του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν τα προτεινόμενα μέτρα απαραίτητα για την ολοκλήρωση της “παράνομης κατοχής και του καθεστώτος απαρτχάιντ” και υποστηρίζουν την ανάγκη αναγνώρισης του δικαιώματος τους για αυτοδιάθεση, ώστε να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.