Η ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν κλιμακώθηκε επικίνδυνα, φέρνοντας τις δύο πυρηνικές δυνάμεις αντιμέτωπες μετά από επίθεση στο ινδικό Κασμίρ.
Νέα κρίση στις σχέσεις Ινδίας-Πακιστάν
Η **ινδική στρατιωτική επιχείρηση** την Τετάρτη, κατά την οποία χτυπήθηκαν εννέα τοποθεσίες στο Πακιστάν που χαρακτηρίστηκαν «υποδομές τρομοκρατών», ήρθε ως αντίποινα για την επίθεση στο Κασμίρ, όπου έχασαν τη ζωή τους 26 άνθρωποι. Το Πακιστάν αναφέρει ότι στοχοποιήθηκαν έξι τοποθεσίες, με 26 νεκρούς και 46 τραυματίες πολίτες.
Ενώ οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς, είναι σαφές ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν οδηγηθεί σε ένα από τα πιο **επικίνδυνα σημεία** των τελευταίων ετών.
Ιστορικά, η Ινδία και το Πακιστάν έχουν συγκρουστεί σε ευρείας κλίμακας πολέμους (1947, 1965, 1971, 1999), καθώς και σε μικρότερες διασυνοριακές επιθέσεις (2016, 2019).
Αυτές οι συγκρούσεις περιορίστηκαν λόγω της **πυρηνικής αποτροπής** και της **διεθνούς πίεσης** από χώρες όπως οι ΗΠΑ. Ωστόσο, στη σημερινή συγκυρία, η εξωτερική πίεση φαίνεται να είναι λιγότερη, αυξάνοντας την ανησυχία.
Το εσωτερικό πολιτικό κόστος της αδράνειας
Η κλιμάκωση των εντάσεων δεν φαίνεται να έχει σημαντικό **οικονομικό κόστος** για καμία από τις δύο χώρες, δεδομένων των σχεδόν ανύπαρκτων εμπορικών τους σχέσεων. Η Ινδία – με την ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία της και τη récente εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο – ενδεχομένως να υπολογίζει ότι δεν θα πληγεί οικονομικά από μια σύγκρουση.
Από την άποψη της **διεθνούς φήμης**, καμία πλευρά δεν έχει πολλά να χάσει, καθώς η διεθνής κοινότητα τείνει να αντιμετωπίζει το ζήτημα ως διμερές πρόβλημα που πρέπει να επιλύσουν οι δύο χώρες μόνες τους.
Ο κυριότερος παράγοντας πίεσης για την κλιμάκωση είναι το **εσωτερικό πολιτικό κόστος**. Στην Ινδία, η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, που υποστήριζε τη βελτίωση της ασφάλειας στο Κασμίρ, δέχτηκε πλήγμα μετά την τρομοκρατική επίθεση. Μια αναπάντητη ενέργεια θα είχε **πολιτικές επιπτώσεις**.
Αντίστοιχα, στο Πακιστάν, ο στρατός, ο οποίος δικαιολογεί τον ισχυρό του ρόλο στην εσωτερική πολιτική με την υπεράσπιση της χώρας από την Ινδία, θα υποστεί **πολιτικό πλήγμα** αν δεν αντιδράσει στα ινδικά χτυπήματα.
Η ελπίδα παραμένει ότι η κατάσταση θα περιοριστεί σε σύντομη στρατιωτική δράση και έπειτα θα υπάρξει **αποκλιμάκωση**, όπως συνέβη και στο παρελθόν. Ωστόσο, δεδομένων των παραγόντων που αναλύθηκαν, δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την έκβαση αυτής της κρίσης.