Παγκόσμιοι φόβοι κυριαρχούν σχετικά με τη «μάχη των πυραύλων», καθώς η Μόσχα αντεπίθεσε στα αμερικανικά Atacms και τα βρετανικά Storm Shadow με τον πυραύλο Oreshnik, ο οποίος φέρει πυρηνικές δυνατότητες. Το ΝΑΤΟ προχώρησε στην ανακοίνωση έκτακτης συνεδρίασης με την Ουκρανία στις Βρυξέλλες, ενώ το ουκρανικό κοινοβούλιο ανέβαλε την προγραμματισμένη συνεδρίασή του, λόγω πληροφοριών που υποδεικνύουν ότι έχει τεθεί στο στόχαστρο το «τετράγωνο των κυβερνητικών υποδομών» στο Κίεβο, όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του ΕΡΤNews, Κώστας Ονισένκο.
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν προειδοποίησε ευθέως ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους σε οποιαδήποτε χώρα παρέχει όπλα στην Ουκρανία, γεγονός που σηματοδοτεί την εκτόξευση του Oreshnik.
Δυτικοί αναλυτές εκλαμβάνουν την ενέργεια αυτή ως παραβίαση της συνθήκης INF του 1987, η οποία αφορά τον περιορισμό πυρηνικών όπλων μεσαίου βεληνεκούς, και προειδοποιούν για μια «υπερβολικά επικίνδυνη κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας».
Πεντάγωνο: Υπάρχει πιθανότητα να είχε πυρηνική κεφαλή ο Oreshnik
Από τη στιγμή αυτή, όπως έχουμε επαναλάβει πολλές φορές, η περιφερειακή σύγκρουση στην Ουκρανία, η οποία προκλήθηκε από την Δύση, έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, εστιάζοντας στα ουκρανικά πλήγματα με αμερικανικούς και βρετανικούς πυραύλους στο ρωσικό έδαφος.
Για μήνες, ο Πούτιν είχε προειδοποιήσει ότι η χρήση δυτικών όπλων σε ρωσικό έδαφος θα θεωρούνταν άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση. Η πρόσφατη ρωσική επίθεση στην περιοχή Ντνίπρο της Ουκρανίας δείχνει την αποφασιστικότητα του Πούτιν να ανταπαντήσει.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε με συμβατική κεφαλή, αλλά και ότι θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί πυρηνική κεφαλή.
Οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν πριν από την εκτόξευση του πυραύλου μέσω των καναλιών Μείωσης Πυρηνικού Κινδύνου, που χρησιμοποιούνται για την ανταλλαγή στρατηγικών πληροφοριών. Ωστόσο, το Πεντάγωνο αμφισβήτησε τη ρωσική εκδοχή, επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για ένα πειραματικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς, ο οποίος βασίζεται στον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο RS-26 Rubezh.
«Αυτοί είναι αυτοί που ξεκίνησαν αυτόν τον πόλεμο. Ευθύνονται για την επιθετικότητα σε ένα κυρίαρχο έδαφος, την Ουκρανία. Και αυτός ο πόλεμος μπορεί να εφεύρει λύση σήμερα. Αυτό το λέμε επανειλημμένα. Μπορεί να συμβεί αν η Ρωσία αποφασίσει να σταματήσει τον πόλεμο», τόνισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν Πιέρ.