Ουκρανία: Ποιοι λόγοι αποτρέπουν την αποστολή ευρωπαϊκού στρατού και ποιες εναλλακτικές υπάρχουν

Ενώ η Ευρώπη διακηρύσσει τη στήριξή της στην Ουκρανία, η αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων ως εγγύηση ασφαλείας φαίνεται να απομακρύνεται από το τραπέζι.

Ευρωπαϊκή Στήριξη στην Ουκρανία: Προς μια πιο Περιορισμένη Εμπλοκή;

Σύμφωνα με το Reuters, η Γαλλία και η Βρετανία αναζητούν εναλλακτικές λύσεις και η Γαλλία θα φιλοξενήσει ηγέτες και αντιπροσωπείες από περίπου 30 χώρες για να διαμορφωθεί ένας «συνασπισμός των πρόθυμων».

Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια «να επαναπροσδιοριστεί αυτό που έκαναν σε κάτι που θα μπορούσε να έχει περισσότερη λογική», απομακρυνόμενοι από την ιδέα των χερσαίων στρατευμάτων.

Ένας άλλος διπλωμάτης πρόσθεσε ότι η αποστολή στρατευμάτων ήταν πιο ελκυστική όταν η Ουκρανία ήταν σε καλύτερη θέση, αλλά «τώρα, με την κατάσταση στο πεδίο και την αμερικανική κυβέρνηση όπως είναι, δεν είναι πολύ… σέξι». Η ανάγκη για σταθερές εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση παραμένει κρίσιμη για την Ουκρανία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Κιρ Στάρμερ έχουν προτείνει τη συνεισφορά χιλιάδων στρατιωτών, αλλά αναζητούν εγγυήσεις από τις ΗΠΑ, χωρίς να διευκρινίζουν τι συνεπάγεται αυτό. Η Μόσχα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμφωνήσει σε αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έδειξαν ενδιαφέρον για μια «σταθερή ευρωπαϊκή συνεισφορά» μετά από μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Παρόλα αυτά, ορισμένοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι είναι επιφυλακτικοί λόγω κόστους, ελλείψεων προσωπικού και εξοπλισμού, και του κινδύνου πολέμου με τη Ρωσία.

Παρόλο που η ανάπτυξη μεγάλης δύναμης είναι αμφίβολη, οι συζητήσεις συνεχίζονται, δείχνοντας την ικανότητα της Ευρώπης να δράσει. Μια εναλλακτική θα ήταν η Ευρώπη να ενεργήσει ως εφεδρική δύναμη για μια στρατιωτική αποστολή εντός της Ουκρανίας στο πλαίσιο μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας, ίσως με την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών.

Ωστόσο, ο Ζαν-Πιέρ Λακρουά του ΟΗΕ χαρακτήρισε τις εικασίες για αποστολή επιτήρησης του ΟΗΕ στην Ουκρανία ως «πολύ υποθετικές».

Μια άλλη επιλογή θα ήταν η ενίσχυση στρατευμάτων σε γειτονικές χώρες, όπως η Ρουμανία, και η ενδυνάμωση των δυνάμεων EFP του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.

Η Τζόρτζια Μελόνι πρότεινε την επέκταση των όρων της συνθήκης αμοιβαίας άμυνας του ΝΑΤΟ για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία σε περίπτωση επίθεσης. Ο Στιβ Γουίτκοφ των ΗΠΑ δήλωσε ότι η πρόταση είναι ανοιχτή για συζήτηση.

δειτε ακομα

δειτε ακομα